ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом до Кремля негайно звільнити всіх українських політв’язнів

 

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій закликала владу Росії без зволікання звільнити усіх ув’язнених за політично вмотивованими обвинуваченнями українців в окупованому Криму, окремих районах Донецької і Луганської областей і на території РФ.

Відповідну резолюцію підтримали 77 парламентарів, утрималось 15, повідомляє “Європейська правда“.

У документі йдеться про те, що Москва зобов’язана забезпечити дотримання прав людини щодо утримуваних українців до моменту їхнього звільнення і “дотримуватися заборони на застосування тортур, нелюдського або такого, що принижує людську гідність, поводження, і забезпечити право на доступ до необхідної медичної допомоги“.

Також було враховано поправку української делегації, згідно з якою ПАРЄ закликає РФ дозволити незалежним міжнародним спостерігачам, зокрема Європейському комітету з питань запобігання катуванням та Міжнародному комітету Червоного Хреста, здійснювати моніторинг стану здоров’я та умов тримання українців під вартою.

Завдяки ще одній поправці ПАРЄ у своїй резолюції визнала, що українці, незаконно утримувані на тимчасово окупованих територіях, також є політв’язнями Росії, бо тільки Кремль вирішує, звільнити їх чи ні.

Також Асамблея закликала Росію дозволити українським посадовцям, в тому числі Уповноваженій Верховної Ради з прав людини, відвідувати українських бранців.

Парламентарі закликали Росію відмовитися від політики нав’язування російського громадянства українським громадянам, які живуть в окупованому Криму, та утримуватися від примусового переведення громадян України у російське громадянство.

В резолюції висловлюється заклик скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, що суперечить міжнародним стандартам свободи зібрань, а також дозволити в’їзд до Криму лідерам Меджлісу – Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову.

Росію закликають припинити переслідування та здійснення тиску на кримських татар та осіб, які представляють їхні інтереси, і зокрема, адвокатів та захисників прав людини.

Як наголосила учасниця української делегації в ПАРЄ, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Гращенко, в України “немає жодного сумніву, що РФ не збирається реагувати на резолюції ПАРЄ, як і на всі інші резолюції й заклики цивілізованого світу”.

“Але ми не можемо мовчати, навпаки, маємо активізувати тему звільнення заручників по всьому світу. Аби посилити тиск на РФ, аби звільнити українців. Тільки тиск, тільки увага до теми заручників на всіх міжнародних майданчиках”, – наголосила Геращенко.

Вона зауважила, що завдяки дуже важливому обговоренню проекту резолюції в Парламентській асамблеї РЄ “європейські партнери дізналися дуже багато про тортури, сексуальні злочини, психологічний тиск і знущання над українцями”.

“Й нам вдалося звернути увагу ПАРЄ, а значить парламентарів всіх європейських країн, на той факт, що в РФ йде чемпіонат світу з футболу, а в цей час у тюрмах вмирають українські політв’язні”, – додала Геращенко.

Вона також наголосила, що “всі ці резолюції – важливий фактор для наших юристів і дипломатів, які готують позови проти РФ щодо катувань українців, які вже захищають Україну і українців в міжнародних судах у справах проти Росії”.

У квітні Парламентська асамблея Ради Європи змінила формулювання резолюції з фразою про окупацію ОРДЛО Російською Федерацією та визнала “фактичне управління” цих територій з боку РФ.

Читайте також:
Дві проукраїнські резолюції ПАРЄ: протидія російській пропаганді та допомога переселенцям

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.