Уряд Польщі подав зміни до закону про ІНП. Але не в частині “бандеризму”

 

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький звернувся до маршала Сейму з проханням доповнити порядок денний засідання в середу, 27 червня, пунктом, що стосується змін закону про Інститут національної пам’яті.
Про це повідомив голова канцелярії голови Ради міністрів Польщі Міхал Дворчик, передає PAP.

“Ми хочемо внести зміни на підставі відмови від частини січневих поправок до закону про Інститут національної пам’яті. Ми відходимо від кримінальних приписів, які можуть відвернути увагу від мети цих змін. Треба пам’ятати, що ця мета полягала в тому, щоб захищати добре ім’я Польщі та історичну правду”, – заявив глава канцелярії.

У той же час він підкреслив, що ІНП, як і раніше, “озброєний більш ефективним інструментом або цивільно-правовим інструментом” та “зможе воювати від імені польської держави з історичною брехнею”.
“Цей шлях, як показує практика, є найбільш ефективним”, – додав Дворчик.

Водночас, як стало відомо “Історичній правді“, у запропонованих змінах із закону про польський ІНП виключаються лише пункти статті, де йдеться про “публічне приписування польському народу чи польській державі злочинів, вчинених Третім Райхом”, що тягне за собою штраф або позбавлення волі на строк до 3 років”.

Що ж стосується “злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім Рейхом”, то за заперечення “злочинів бандерівців” і надалі буде передбачений штраф або позбавлення волі на строк до 3 років.

Читайте також:
Глава МЗС Польщі висловився за негайну корекцію
скандального закону про “бандеризм”

Як інформувала “Новинарня“, 6 лютого 2018 року президент Польщі Анджей Дуда підписавскандальні поправки в закон про ІНП, які, серед іншого, передбачають покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, дотримання “ідеології бандеризму”, штрафи й тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.
Водночас Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону, в яких згадуються “українські націоналісти” і термін “Східна Малопольща”.

Ізраїль виступив категорично проти нових поправок до закону про польський Інститут національної пам’яті, заявляючи, що Польща переписує історію.

Сполучені Штати засудили рішення президента Польщі підписати закон, наголосивши, що він негативно впливає на свободу слова.

Раніше МЗС Польщі запровадило “чорний список” для громадян України – керівників органів влади, які дотримуються “бандеризму”.

Читайте також:
Польський закон проти “бандеризму”: ще один удар по Україні. КОМЕНТАРІ

Володимир В’ятрович: Я в’їзний до Польщі. То був піар влади

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна