Верховний суд США схвалив антиміграційний указ Трампа

 

Верховний суд США у вівторок, 26 червня, визнав правочинним антиміграційний указ президента Дональда Трампа, яким було заборонено в’їзд у країну громадянам кількох переважно мусульманських країн.

Ініціативу Трампа підтримали п’ятеро суддів, четверо висловились проти, повідомляє “Німецька хвиля“.

Суд встановив, що ця норма не є дискримінацією на основі релігії та не порушує конституцію країни.

“Ми не висловлюємо поглядів щодо обґрунтованості політики”, – зазначив голова суду Джон Робертс.
Він додав, що уряд достатньо обґрунтував заборону міркуваннями нацбезпеки, указ видано в рамках повноважень виконавчої влади, а також що видати його міг будь-який президент.

Рішення Верховного суду означає, що втрачають чинність ухвали судів нижчих інстанцій, які блокували цей указ.

“Верховний суд підтримав заборону на в’їзд. Вау!” – написав у “Твіттері” задоволений таким рішенням Трамп.

Перший антиміграційний указ Трампа, підписаний одразу після його вступу на посаду, було заблоковано суддями.

Трамп звільнив з посади в.о. генерального прокурора і міністра юстиції країни Саллі Єйтс, яка відмовилася захищати його указ у судах.

Другий антиміграційний указ Трамп підписав у березні 2017 року, однак він теж став предметом судової тяганини. У червні того ж року Верховний суд США частково дозволив його застосування терміном на 90 днів.

Після того, як указ втратив чинність, у вересні Трамп підписав ще один, уже третій варіант заборони, але в жовтні він був також заблокований.

Згідно з останнім указом, в’їзд в США заборонено більшості громадян Ірану, Лівії, Сомалі, Сирії, Ємену, Чаду, Північної Кореї та Венесуели. Трамп аргументував необхідність цієї заборони міркуваннями нацбезпеки.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна