Монополію зруйновано: українські виробники озброєння зможуть продавати його без посередників

 

Президент Петро Порошенко затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 червня 2018 року “Про вдосконалення державної політики щодо забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань оборонною продукцією іноземного виробництва, а також сприяння розвитку співробітництва оборонних підприємств України з іноземними партнерами”. Про це повідомляє прес-служба президента.

На думку української влади, це рішення дасть поштовх розвитку української оборонної промисловості.

“Указ руйнує багатолітню монополію державних спецекспортерів. Відповідно до рішення РНБОУ українські виробники оборонної продукції, зброї, військової техніки, мають право без будь-яких посередників експортувати продукцію власного виробництва”, – сказав секретар РНОБОУ Олександр Турчинов під час брифінгу..

Він також підкреслив, що перевага в імпорті в Україну військової продукції  надається прямим контрактам без посередників. Міністерство оборони України, інші силові відомства зможуть закуповувати зброю та військову техніку за межами України при умові, що це передбачено державним оборонним замовленням і відповідна техніка  і зброя не виробляється в Україні.

Турчинов додав, що проводиться активна робота з КМУ та профільними комітетами Верховної Ради щодо зняття на законодавчому рівні будь-яких обмежень щодо приватизації державних оборонних підприємств, а також сприяння у залученні прямих іноземних інвестицій в оборонно-промисловий комплекс України.

“Ці заходи з лібералізації зовнішньо-економічної діяльності українських оборонних промислових підприємств значно посилять їх позиції та перспективи розвитку, їх конкурентоздатність та ефективність діяльност”, – сказав він, але при цьому підкреслив, що мова не йде про послаблення експортного контролю у сфері ВПК, який буде відповідати усім міжнародним зобов’язанням України.

Раніше державна компанія “Укрспецекспорт” мала монопольне право здійснювати експорт і імпорт продукції, послуг військового і подвійного призначення.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна