Вже не таємно: на безіменних могилах “іхтамнєтів” у Пскові з’явилися пам’ятники з прізвищами. ФОТО

 

Російське опозиційне видання “Новая газета” 25 червня оприлюднило репортаж “Вони там були” з двох псковських цвинтарів. Влітку 2014 року там були знайдені свіжі могили бійців місцевої 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії, які, ймовірно, загинули у бою з українськими військовими на Донбасі. Дві могили розташовані на “Крестовському” цвинтарі в межах Пскова, ще трьох – в селі Вибути неподалік.
Невдовзі після публікації того матеріалу з могил десантників Леоніда Кічаткіна і Олександра Осипова люди у військовій формі зняли таблички з іменами, траурні вінки  та стрічки. На опозиційних журналістів, які вирушили під Псков для проведення розслідування, напали невідомі. Дружина Кічаткіна повідомляла у соцмережах про дату поховання чоловіка, але після виходу статті хтось від її імені (та від імені самого Кічаткіна) заявив журналістам, що десантник живий, а її сторінку жінки з повідомленням про похорон зламали.

Тепер, майже 4 роки потому, кореспондентка газети повернулася на той цвинтар та побачила, що на “секретній” могилі Кічаткіна таки встановили пам’ятник з його ім’ям та датою загибелі – 20 серпня 2014 року. Видання з’ясувало, що пам’ятник був встановлений за кошти Міноборони РФ. Такі посмертні привілеї надаються тільки ветеранам з 20-річним терміном служби (молодий Кічаткін під цю категорію не підпадав) та тим, хто загинув у бою.

Так само пам’ятники з іменами були встановлені і на могилах десантника Олександра Осипова та спецпризначенця ГРУ Сергія Волкова, що поховані поруч із Кічаткіним.

Фото: “Новая газета”

“Схожий пам’ятник встановлений на могилі Василя Герасимчука на “Крестовському” кладовищі (у самому Пскові – “Н”): на лицьовій стороні – молода людина в костюмі з краваткою, схожа, скоріше, на ботаніка. На звороті – бравий десантник в погонах сержанта і з медалями. Герасимчуку було 27 років. Він загинув в серпні 2014-го. Тут, повторимо, вже ніхто нібито нічого і не приховує. Чому ж тоді досі близькі цих людей не хочуть говорити?” – пише “Новая газета”.

Фото: “Новая газета”

І в Вибутах, і на “Крестовському” цвинтарі вже з’явилися нові могили військових. Серед них є зовсім свіжі, з тимчасовими табличками. Всеволод Смирнов загинув в грудні 2016- го, йому було 26 років. На фото він – в камуфляжі на тлі синього-синього моря. Володимиром Стеценко – у січні 2017-го. Роман Михайлов – у серпні 2015-го.

Фото: “Новая газета”

Псковський депутат Лев Шлосберг, який публічно піднімає тему вбитих на Донбасі “іхтамнєтов”, розповів газеті, що російські військові на Донбасі підписують контракти під вигаданими іменами.

“Під вигаданими іменами ці люди лікувалися в госпіталях – і в Петербурзі, і в Ростові-на-Дону. Якщо раптом хтось зацікавиться списками військовослужбовців, які проходили лікування в конкретних госпіталях, то там не буде прізвищ реальних громадян Російської Федерації. Будуть дати народження і характер поранення, який приховати неможливо. Але сама людина в цьому списку – фантом”, – пояснює він.

Читайте також:
У Донецьку облаштовують секретний морг для 200-х “іхтамнєт”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна