Порошенко говорить про Другу світову, та відзначає початок Великої Вітчизняної

 

Президент Петро Порошенко виступив зі зверненням до українського народу з нагоди 22 червня, що офіційно відзначається в Україні як День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

“Цього дня 77 років тому розпочався найкривавіший період Другої світової війни. У жорстокому протистоянні колишніх союзників – сталінського та гітлерівського тоталітарних режимів – загинули десятки мільйонів людей.
Український народ сплатив неймовірно високу ціну за визволення від нацизму та наближення спільної перемоги Антигітлерівської коаліції.
Ця гірка правда не полишає нас. Майже кожна українська сім’я має свої болісні втрати рідних і близьких у тяжких боях, ворожій окупації, концтаборах, нацистському рабстві, від голоду й сталінських репресій.
Вічна пам’ять усім загиблим”, – ідеться у зверненні, поширеному на сайті президента.

Порошенко вважає, що “ця всенародна вдячна пам’ять про жертовність наших дідів та прадідів, їхню нескореність – священна для кожного українця – (…) гуртує націю, додає нам наснаги, сил та рішучості у справедливій боротьбі з новоявленими російськими окупантами“.

“Сердечна вдячність усім співвітчизникам старшого покоління, хто визволяв країну від ворога, хто вистояв і гартувався у полум’ї Другої світової війни, усім героям, які сьогодні зі зброєю в руках захищають нашу державу.
Вірю, що разом ми гідно здолаємо усі випробування на обраному шляху та побудуємо могутню, демократичну, європейську Українську державу”, – підсумував президент.

Нагадаємо, в інтерв’ю “Новинарні” напередодні 22 червня голова УІНП Володимир В’ятрович розповів про спроби їхнього Інституту прибрати цю дату з офіційного календаря.

“Ми ще в 2015 році пропонували скасувати указ президента, згідно з яким 22 червня є офіційною датою в державному календарі – Днем скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. Адже насправді говорити про 22 червня як якийсь день, що має відзначатися на державному рівні, недоречно. Таким чином ми підтримуємо міф, ніби в цей день почалася Друга світова війна.
Але ми прекрасно знаємо, що Друга світова почалася для України та українців 1 вересня 1939 року. Вже в перший день війни бомбардували Львів, а українці опинилися в епіцентрі цього протистояння – хтось воював у польській армії, хтось у радянській, хтось у якихось формуваннях при німецькій армії, хтось у лавах Організації українських націоналістів піднімав антипольське повстання.
22 червня почався лише один з етапів цієї війни – зіткнення між нацистським Третім рейхом і Радянським Союзом, які до того, між іншим, були союзниками”, – нагадав В’ятрович.

“Я переконаний, що вшановувати жертв цієї війни треба 8 травня, в День пам’яті і примирення, як це робить весь світ”, – додав він.

Читайте велике інтерв’ю:
Володимир В’ятрович: Я в’їзний до Польщі. То був піар влади

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна