Сутички під ВР: одного учасника затримано, Геращенко підозрює провокаторів

 

Одного з учасників сутичок під Верховною Радою доставили в поліцейський відділок, загальна кількість постраждалих уточнюється.

Про це інформує прес-центр столичної поліції.

Водночас повідомляється, що за попередніми даними, внаслідок конфлікту кілька правоохоронців отримали тілесні ушкодження.

Голова Нацполіції Києва Андрій Крищенко заявив, що затриманий мітингувальник перебуває у стані алкогольного сп’яніння. Йому інкримінують статтю 345 Кримінального кодексу (нанесення тілесних ушкоджень працівнику поліції).

Раніше мітингувальники прорвали кордон біля Верховної Ради, повалили тимчасову загорожу і прорвалися безпосередньо до стін будівлі парламенту на площі Конституції.

Між мітингувальниками та правоохоронцями відбулася колотнеча.

До учасників акції вийшла заступниця голови ВР Ірина Геращенко, яка намагалася втихомирити протестувальників, закликавши їх до порядку і попросивши організувати ініціативну групу, яка піде на переговори до спікера парламенту Андрія Парубія.

Натомість учасники акції почали кричати: “Чого послали жінку?” та “Ганьба!”.

Як згодом сказав у коментарі журналістам голова Конфедерації вільних профспілок та голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, прорив мітингувальників до парламенту не планувався, але в людей “не витримали нерви”.

“Це стихійно… це не планувалося, але у людей не витримали нерви, стали проявлятися емоції. Люди мають право на свої емоції, люди мають право брати участь у мітингу. І в кінці кінців люди посунули загорожі і просунулися до дверей”, – зазначив Волинець.

На уточнення, хто саме з учасників мітингу прорвався до дверей парламенту, він зазначив, що не може сказати хто саме це був. Волинець також зазначив, що учасники мітингу вимагають голосувати за низку законопроектів, зокрема, “шахтарський”. За словами Волинця, саме шахтарів на цій акції є близько 400.

Як повідомив журналістам у кулуарах парламенту народний депутат, член колегії МВС Антон Геращенко, “тривають переговори” з організаторами мітингів під Радою, щоб вони завершилися мирно.

“Сьогодні зранку ми не очікували жодних агресивних дій. Зненацька на заклик, чий саме – це ще зараз буде встановлюватись, у натовпі агресивні почали «висмикувати» співробітників поліції… І можу сказати, що ці дії будуть кваліфіковані як порушення законодавства: нікому не дозволено бити працівників поліції, завдання яких охороняти суспільний порядок. Ми не допустимо подальшої ескалації насилля щодо поліцейських”, – сказав Геращенко.

Він також зазначив, що правоохоронці протягом дня вивчатимуть відеозаписи з місця подій, щоб встановити винуватців сутички, в ході якої, за його інформацією, постраждало “в районі восьми-дев’яти поліцейських”.

“У нас все зафіксовано на десятки відеозаписів”, – запевнив Геращенко.

При цьому він не виключив, що серед учасників мітингу були провокатори.

“У нас є інформація, що в цьому мітингу є люди, які спеціально вирішили його використати задля провокацій”, – заявив депутат.

Як писала “Новинарня“, сьогодні, 19 червня, біля Верховної Ради відбувається мітинг ветеранів афганської війни та силових структур, які раніше заблокували рух на вулиці Грушевського.

Вони вимагають підвищення пенсій, відновлення у повному обсязі пільг тощо, звіту прем’єр-міністра з подальшою його відставкою та формування нового уряду.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.