Київ і Будапешт знову проведуть переговори щодо суперечливого закону про освіту

 

Наприкінці поточного тижня відбудеться міжурядова зустріч високого рівня між представниками України та Угорщини щодо розбіжностей, які виникли після ухвалення у вересні 2017 року нового українського закону про освіту.

Про це сьогодні, 19 червня, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час виступу на конференції з нагоди 20-ї річниці підписання Рамкової конвенції із захисту нацменшини та Європейської хартії регіональних мов у Страсбурзі, повідомляє DW.

Угорський міністр наголосив, що це буде перша зустріч такого рівня відтоді, як діалог Києва і Будапешта загострився через суперечку довкола українського закону, проте не уточнив подробиці майбутніх переговорів.

“На жаль, сьогодні ми втягнуті в конфлікт з нашою сусідньою державою, в якій порушуються права угорців“, – заявив Сійярто.

За його словами, на території України проживає понад 150 тисяч угорців, які донедавна мали право отримувати освіту рідною мовою, але після ухвалення нового закону про освіту “вони це право втратили”.

Сійярто розкритикував Раду Європи за те, що Євросоюз “більше стурбований ситуацією з мігрантами, ніж закарпатськими угорцями”, чиї права “грубо порушуються в Україні”.

“Деяким європейським країнам, які також є членами Ради Європи, не можна дозволяти нехтувати правами меншин, повністю ігноруючи думку Венеціанської комісії”, – заявив угорський міністр.

Він вимагає, щоб Рада Європи чинила тиск на Україну з метою забезпечити виконання рекомендацій Венеціанської комісії.

Також він виступив з критикою на адресу Венеціанської комісії, звинувативши її в тому, що вона висуває вимоги з приводу угорського законодавчого пакету “Стоп Сорос”, який “спрямований на захист угорських громадян”, і при цьому “менш активна щодо чинного законодавства України”.

Також Сійярто наголосив, що захист прав нацменшин – “головний фокус для угорської зовнішньої політики”.

Як відомо, 11 грудня 2017 року Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень закону України “Про освіту”.
Документ містить низку рекомендації для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до статті 7 закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

Угорська меншина під впливом Будапешта довгий час відмовлялася від консультацій з Міносвіти.

Читайте також:
Вашингтон змусив Угорщину піти на поступки у “мовному” протистоянні з Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.