Російські “козаки”, що охоронятимуть ЧС-2018, пов’язані з війнами на Донбасі та в Сирії, – Reuters

 

Російські воєнізовані формування, що опікуються безпекою на чемпіонаті світу з футболу, включають козаків, які брали участь в таємних військових кампаніях в Україні та Сирії. Про це пише Reuters.

Понад 800 представників як мінімум шести місцевих козацьких загонів патрулюватимуть вулиці, фан-зони та місця базування команд протягом п’яти тижнів, поки буде йти чемпіонат. У деяких регіонах Росії вони також будуть задіяні в якості стюардів або волонтерів в дні матчів, сказали козачі командири.

За інформацією видання, як мінімум 19 учасників цих формувань воювали або на боці проросійських сепаратистів на сході України, або на стороні союзника Москви президента Башара Асада в Сирії в якості приватних військових контрактників.

Reuters встановив їхні особи і підтвердив, що вони мають відношення до напіввійськових формувань, зв’язавшись з родичами, друзями та іншими козаками, після того, як ці люди були вбиті або взяті в полон.

Козаки кажуть, що члени загонів, які беруть участь у збройних конфліктах, виступають як приватні особи.

Однак, зазначають журналісти, є підтвердження, що козачі формування підтримують подібні операції. Перш за все, вони часто організовують похорон людей, які загинули в боях в Сирії та Україні, з усіма почестями і публікують поминальні промови.

Оргкомітет ЧС-2018 перенаправив питання, що стосуються ролі козацьких загонів, в МВС, повідомивши, що відомство відповідає за забезпечення безпеки турніру. Міністерство не відповіло на прохання про коментар.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов висловив обурення з приводу залучення козаків до чемпіонату світу з футболу.

“Використання козацьких воєнізованих формувань, з одного боку, свідчить про нездатність російського керівництва забезпечувати правопорядок під час чемпіонату світу з футболу 2018 року за допомогою державних органів, а з іншого – компрометує офіційний захід ФІФА”, – сказав Турчинов Reuters.

Еліот Енджел, високопоставлений член Комітету у закордонних справах Палати представників США, заявив виданню, що для ФІФА залучення цих груп є кричущим відходом від статуту організації.

“Я боюся, що ці сили, замість того, щоб забезпечувати безпеку на мирному, багатонаціональному заході, будуть втихомирювати критиків уряду, бити протестуючих і розправлятися з усіма, хто не відповідає стандартам (президента Володимира) Путіна”, – сказав він.

У відповідь на питання про роль козацьких загонів офіційний представник ФІФА повідомив, що організація “повністю довіряє механізмам безпеки і концепції всеосяжної безпеки”, розробленим російською владою і місцевими організаторами турніру.

У Сочі буде розміщено найбільшу кількість козаків. Місцева козача організація – “Кубанське козацьке військо” – задіє 538 козаків для охорони чемпіонату, за словами представника організації.

П’ятеро бійців Кубанського козачого війська були вбиті в ході бойових дій на сході України і в Сирії з 2014 року, говорять лідери місцевого козацтва і люди, які знали їх.

Читайте також:
На Донбас прибувають озброєні “донські козаки”, які хочуть зробити Азарова президентом, – “ІС”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна