Підозрюють у сепаратизмі: СБУ обшукує офіси румунської організації в Чернівцях. ОНОВЛЕНО

оновлено

У Чернівцях співробітники Служби безпеки України проводять слідчі дії в приміщеннях місцевої громадської організації. Судячи зі всього, йдеться про одне з румунських національних об’єднанть. Правоохоронці шукають матеріали з закликами до порушення територіальної цілісності України, повідомляє прес-служба СБУ.

Нещодавно під час публічного заходу в Чернівцях члени організації демонстрували  карти “Великої Румунії” з Чернівцями. Було порушено кримінальну справу за ст. 110 ККУ (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

“Співробітники СБ України встановили, що надруковані карти виготовлені для пропаганди “святкування” на території України 100-річчя створення “Великої Румунії”. Правоохоронці також зафіксували, що учасники громадської організації поширювали літературу, в якій можуть міститися заклики до відновлення так званої “історичної справедливості” через анулювання існуючих міжнародно-правових і міждержавних документів та “повернення” територій Північної Буковини, Північної Бессарабії та Південної Бессарабії  до складу румунської держави”, – зазначають у прес-службі.

Триває досудове слідство. Про результат обшуків СБУ обіцяє повідомити пізніше.

ОНОВЛЕНО. Організацією, що привернула увагу СБУ, ймовірно є Центр румунської культури імені Євдоксія Гурмузакі. Офіс цієї струкутри в центрі Чернівців 11 червня був зачинений, повідомляє сайт “Молодий буковинець“. Через вікно закладу виднілися розкладені на столі згортки з картами та паперами.

Голова організації Василь Терицану у телефонній розмові з кореспондентом сайту сказав, що він не може говорити, зазначивши, що “в них гості”.

Читайте також:
“Ніж у спину і стурбованість”. Угорщина і Румунія розкритикували український закон про освіту

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна