Ще раз про маніпуляцію словами Лінчевського. Уляна Супрун

 

Уляна Супрун
виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України

(FB)

Полювання на відьом.

Неймовірно, як вирвану з контексту фразу у нас можуть перетворити на інформаційний “суд Лінча” і ввести в оману мільйони громадян. Пропоную подивитися хронологію подій, яка показує – як ми стали свідками сили популістів і брехунів:

– 15 травня відбулося засідання Рахункової палати по програмі “Лікування громадян України за кордоном”

– 15 травня МОЗ України попросило стенограму засідання, яку не отримали до вчора

– 1 червня в мережі почали з’являтися окремі фрагменти зі стенограми, з вирваними з контексту цитатами Олександра Лінчевського

– 4 червня обрізані частини стенограми з Рахункової з’явилися на фб-сторінці одного з народних депутатів

– Далі інформація розлетілася по ЗМІ

– 5 червня Голова Рахункової оприлюднив інформацію щодо 200 млн грн начебто невикористаних коштів МОЗ по програмі “Лікування за кордоном”, хоча насправді їх було 20 млн грн

– Сьогодні дисциплінарний комітет публічно заслухав повний аудіозапис з діалогом Олександра Лінчевського та учасників засідання. Комісія прийняла рішення надати аудіо додаткову експертизу у науково-дослідному інституті судових експертиз.

На думку комісії, остаточне рішення має ґрунтуватися на експертних висновках, науковій базі, оскільки питання моралі та етики не регулюються законом.

Прем’єр-міністр дав доручення проаналізувати, чи порушив Олександр Лінчевський етичні норми в тій розмові, чи ні. Зараз розгляд ситуації переноситься в площину оцінки інформаційного розголосу вирваних з контексту розмови фраз.

Проте як розголос та інтерпретація цитати в інформпросторі впливає на те, що реально сказав Лінчевський у тому діалозі?

Подивімося на такі заголовки:

“Без внеску волонтерів ми все рівно перемогли б …” – Петро Порошенко

“Наше завдання сьогодні зробити все для того, щоб отримати надмірне зростання цін в Україні…” – Volodymyr Groysman

“Не Путін, не Крим, не ДНР чи ЛНР – виявляється українська влада залишає за собою шлейф трупів…” – Юрій Луценко

Це реальні цитати українських вищих посадових осіб. Чи вони жахливі? Так. Але вони звучать жахливо саме тому, що вирвані з контексту.

Це можна зробити з будь-яким виступом і час від часу цим зловживають в українських ЗМІ.

Якщо ми розглядаємо вирвані з контексту слова, тоді слова всіх урядовців можна розглядати на дисциплінарній комісії. Ми будемо наполягати, щоб слова Олександра Лінчевського були розглянуті неупереджено, об’єктивно, без емоцій та лише стосовно тієї ситуації, в контексті якої вони були сказані.

Уся ця ситуація абсурдна як і пропозиції голови комітету з питань охорони здоров‘я Верховної Ради використовувати гомеопатію для лікування чи слова члена цього ж комітету, який називає урядовців фашистами в один голос з Кремлем.

Найбільше шкода в цій історії час, який ми втрачаємо на відбивання від політичних атак замість того, щоб будувати нову систему охорони здоров’я.

Читайте також:
“Вони всі помруть”. МОЗ відреагував на скандальну заяву заступника міністра про онкохворих

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна