Спека після двох років тиші. Як Торецьк витримує обстріли та пропаганду бойовиків

 

автор: Людмила Кліщук
із Донеччини
фото автора і Торецької ВЦА

Майже весь травень місто Торецьк на Донеччині, що менш як за 5 км від окупованої Горлівки, потерпало від ворожих обстрілів та раз по раз фігурувало у зведеннях штабу операції Об’єднаних сил. Так збіглося, що “прильоти” почалися, коли на зміну АТО прийшла ООС. Доти снаряди по місту востаннє літали ще у 2016 році.
Що змінилося в житті міста та його околиць після введення нового формату протидії російській збройній агресії – “Новинарня” дізнавалася на місці.

Про обстріли, відновлення будівель, настрої цивільного населення та як її доводиться “гасити” ми говорили з очільником місцевої ВЦА Ярославом Руденком. Військово-цивільний керівник міста відзначає, що ворог зараз у паніці, застосовує брудну стратегію й тактику, все більше стріляє по цивільних об’єктах та житлових кварталах.

Досі лише чули – тепер відчувають

Ярослав Руденко на місці обстрілу

“Досі по об’єктах соціальної сфери не стріляли. Тепер не гребують нічим – гатять і по школах, і по лікувальних закладах. Віддача з боку бойовиків зрозуміла. Адже території, які раніше лише формально були визначені як підконтрольні українській владі, де-факто такими не були, а зараз вони справді контролюються українською армією”, – констатує Ярослав Руденко, маючи на увазі смт Південне та присілок Чигарі.

Південне

Ситуація в селищі Південне (колишнє Ленінське) та містечку Залізне, які адміністративно входять до Торецької ВЦА, загострилася якраз після того, як українські військові просунулися на кілька кілометрів вперед у “сіру зону” – ближче до західної околиці Горлівки – і взяли під контроль Південне з Чигарями. Відтак, після 8 травня, бойовики почали обстрілювати селище. Тутешні дороги перебувають у зоні прямого ураження зі стрілецької зброї з боку окупантів.

У Південному, за даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, залишалося майже 70 мирних мешканців, із яких четверо дітей віком від 10 до 16 років. Під обстрілами деякі з них змушені залишати домівки.

Про ступінь “відірваності” бойовиків свідчить і той факт, що вони “насипали” великим калібром і по пам’ятнику радянським воїнам Другої світової у Південному.

Читайте також:
Під Торецьком бойовики обстріляли представників ОБСЄ

Дістається і Торецьку, який є північно-західним тилом для Південного й Залізного. Жителі міста за два роки вже відвикли від “прильотів”. Адже востаннє загострення бойових дій у Торецьку спостерігалося ще влітку 2016 року.

“То був серпень. Снаряд “Граду” повністю зруйнував помешкання ромів. Там було чимало людей, з них чотири дитини. Але якийсь невидимий ангел-охоронець зупинив дах на перекритті, який падав, і люди встигли вийти”, – згадує Руденко.

Тоді, влітку 2016 року, трагедія з летальним наслідком сталася в іншому селищі, що підпорядковане Торецьку – Курдюмівка: уламок від снаряда пробив паркан, пролетів подвір’я, пробив стіну, двері до кімнати і влучив під серце 15-річному хлопцеві.

Відтоді місто, попри свою близькість до фронту, жило спокійно. Хоча звуки боїв були чутними.
І ось після двох років умовної “тиші” в Торецьк знову “насипають”.

200 тис. грн. на всі руйнування

Із 10 по 31 травня 2018 року в Торецьку та підпорядкованих йому селищах постраждали 39 житлових будинків. Це і прямі влучання (міни, артилерія), і осколкові.

Резервні кошти на відновлення житла в Торецьку стрімко закінчуються. 70 тисяч людей та ще 7 тисяч переселенців, 16 шкіл та 14 дитків, медичні заклади – все це опинилося під загрозою артударів та під безпосередніми обстрілами.

“Минулого року ми заклали близько 200 тисяч гривень матеріального резерву [на відновлення будівель після обстрілів], але вже в червні ми будемо переглядати бюджет та збільшимо цю суму. Бо ми не можемо спрогнозувати, коли, куди та скільки прилетить у наше місто та сусідні населені пункти”, – каже голова ВЦА.

За його словами, наразі житло постраждалих відновлюють за рахунок резервного фонду Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.

“На щастя, зруйнованого вщент житла немає. Ми одразу беремося за відбудову і приміщень, і газо- та водопостачання. Є одна домівка, яка приблизно площею 4 на 3 метри втратила фасадну стіну, але її ми вже майже відновили”, – пояснює Ярослав Руденко.

Частіше від вогню окупантів потерпають селища Залізне, Новгородське, Північне, Курдюмівка.

У сам Торецьк прилітали снаряди і 120-го, і 150-го калібрів.

Читайте також:
Бойовики обстріляли туб- і психдиспансери в Торецьку

Психдиспансер із вибитими вікнами

Так, під час обстрілів психоневрологічного диспансера 24 травня було пошкоджено 68 вікон – всі (!), господарські споруди, а у дворі – чисельні вирви від розривів снарядів. Людських втрат, на щастя, не було.

Загалом, з початку активних дій у районі Торецька загинула одна людина – 15-річна школярка Дар’я Каземирова із Залізного. 28 травня 122-мм снаряд прилетів у двір її будинку.

Українська Генпрокуратура оприлюднила перехоплені переговори бойовиків з-ї мотострілецької бригади “ДНР”, які визнають, що це їх рук робота: “Йо***, артилерія, вони ж, ***, можуть, це ж, ***, наводчики всі, вони ж можуть точно навести, наводять же за цим, ***. Ну дитя загинуло, шкода, ****, йо***, 15 років, це ще, ***, дитина”.

Читайте також:
Війна біля Торецька: школярка загинула під час обстрілу,
чоловік підірвався на міні

Портрет загиблої дівчини на Радбезі ООН показував міністр закордонних справ Павло Клімкін – як черговий доказ злочинів російських бойовиків на Донбасі.

Фотогалерея: Торецьк і околиці після обстрілів:

обстріли Торецька ВЦА ООС (21) обстріли Торецька ВЦА ООС (1) IMG_20180531_185500 обстріли Торецька ВЦА ООС (20) обстріли смт Південне - Торецька ВЦА ООС (5) обстріли Торецька ВЦА ООС (19) обстріли Торецька ВЦА ООС (17) обстріли Торецька ВЦА ООС (16) Ярослав Руденко на місці обстрілу - Торецька ВЦА обстріли Торецька ВЦА ООС (15) обстріли Торецька ВЦА ООС (14) обстріли смт Південне - Торецька ВЦА ООС (3) обстріли Торецька ВЦА ООС (13) обстріли Торецька ВЦА ООС (12) Торецьк - воронка 150 мм біля психдиспансера обстріли смт Південне - Торецька ВЦА ООС (4) обстріли Торецька ВЦА ООС (11) обстріли Торецька ВЦА ООС (10) обстріли Торецька ВЦА ООС (9) обстріли Торецька ВЦА ООС (6) Торецьк - після обстрілу двір психдиспансера обстріли Торецька ВЦА ООС (8) обстріли Торецька ВЦА ООС (7) обстріли смт Південне - Торецька ВЦА ООС (6)
<
>
Військові ЗСУ в районі н.п. Торецьк / Південне. Фото: Людмила Кліщук, Новинарня

Виховна робота з “диванними артилеристами”

Очільник Торецької ВЦА відзначає, що з активізацією бойових дій агресивнішою стала й інформаційна пропаганда у прифронтовому місті. На стінах з’являються провокативні антиукраїнські написи. Їх одразу ліквідовують: співробітнику комунального підприємства вказують адресу, а він замальовує той чи інший напис.

Увагу цьому приділяють прискіпливу: у прифронтових містах такі нюанси відіграють важливу роль у формуванні громадської думки.

“Через своїх агентів бойовики закидають інформацію в наше місто у вигляді чуток, що мовляв, вони (бойовики) скоро повернуться. Таке вже було: 21 липня 2014 року місто було звільнене від бойовиків. А вже десь 24 липня вони почали поширювати чутки та казати, що через тиждень в місті знову буде прапор “ДНР”. І зараз ці чутки знову поширюються”, – розповідає Ярослав Руденко.

Читайте також:
“Е*ните – сразу попадете! Пусть сдохнут!”
Як на Донбасі вираховують коригувальників “ДНР”. ВІДЕО

Він наголошує, що з моменту введення формату ООС “почалися потужні дії з боку військовослужбовців ЗСУ”.

“Ми почали давати адекватну відповідь на дії терористів. Протистояти важко, але ми справляємося”, – каже Руденко.

Він констатує: в ООС також ретельніше та жорсткіше почали ставитися до інформаційної політики, пропаганди і контрпропаганди.

“У 2016 році було 20 відсотків людей, які казали, що в Торецьку війна, бо їх прийшли, так би мовити, захищати [ЗСУ]. Тепер ситуація змінилася: таких людей залишилося відсотків 5-10. Ми працюємо з ними та пояснюємо ситуацію”, – зазначає Ярослав Руденко.

Ярослав Руденко на виїзді

Оскільки керівник ВЦА постійно виїздить на місця обстрілів, до зручнованих житлових будинків, то має змогу бачити емоції місцевих одним із перших у той момент, коли їхній дім розтрощив снаряд. І чує, кого вони в цьому звинувачують.

“Думка більшості місцевих: аби був мир. Це те, що об’єднує. Імпонує той факт, що за травень було лише два випадки, коли після обстрілів на подвір’ї збиралися місцеві так звані “диванні артилеристи” й говорили про те, що це українська армія їх накрила. Тому ми на місці їм пояснюємо: яка траєкторія польоту, де стоять українські військові, а де – окупанти”, – наголошує Руденко.

“Представники ООС у цьому дуже допомагають. На місці працюють кілька команд різної направленості. Місцевим дуже обережно та толерантно пояснюють, чому в їхній оселі, скажімо, з’явилася дірка та хто в цьому винен. І чимало людей зараз кажуть, що українська армія – це захисники, а стріляли по них з боку Горлівки”, – підкреслює керівник “непростого” міста.

…Вулиці у селищах на лінії зіткнення – порожні, людей рідко зустрінеш. Військові кажуть, що люди збирають речі та покидають домівки, їдучи подалі від лінії розмежування. Частіше можна побачити військовослужбовців 24-ї механізованої бригади, що тримають оборону в цьому регіоні.

За териконом – присілок Чигарі

Сонце сідає за териконами, вечоріє. Всі сподіваються, що ніч буде тиха. Сподівання збуваються лише іноді.

Читайте також:
Бойовики обстріляли житловий будинок у Торецьку

Пішли до Мая. У бою під Горлівкою загинули “донбасівці” Куцмай і Маслов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна