Порошенко подякував Мадриду за розслідування участі іспанців у війні на проросійському боці

 

Президент Петро Порошенко задоволений тим, як Іспанія розслідувала участь своїх громадян на проросійському боці у війні на сході України.

Як повідомляє прес-служба глави держави, про це він сказав в інтерв’ю іспанському виданню El País.

За словами Порошенка, який відвідав Мадрид з офіційним візитом, він говорив про це на зустрічі з новопризначеним прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

Зокрема, Порошенко відзначив дії іспанської сторони щодо арешту у 2015 році вісьмох іспанців після повернення зі сходу України, де вони воювали на проросійському боці.

“Хочу подякувати іспанському уряду за співпрацю в цьому питанні. Ці ультранаціоналісти прибули в Україну нелегально, щоби убивати невинних українців. Це неприпустимо, це є злочином. Росія відправляє снайперів, які щоденно вбивають українців – як військових, так і цивільних осіб. Неважливо, що ці злочинці мають іспанський паспорт. Вони залишаються злочинцями. Я дуже задоволений тим, як іспанська влада розслідувала цю справу”, – наголосив президент.

Він також закликав “не вірити російським ЗМІ”.

“Росія продовжує свою політику фальшивих новин, включаючи звинувачення у фашизмі. Ці звинувачення дуже небезпечні для демократії, і ми повинні боротися з цією проблемою фальшивих новин», – заявив  Порошенко у відповідь на зауваження журналіста,що російські ЗМІ, зокрема РТ і “Спутнік”, порівняли нинішню ситуацію в Україні з нацистською Німеччиною і стверджували, нібио український парламент “прославляє фашизм”.

Глава держави також відповів на запитання про те, що Україна була “випробувальним майданчиком” для фальшивих новин, які потім розповсюджувалися на Заході, з використанням неточної та заплутаної інформації або дезінформації про літак рейсу МН17, збитий проросійськими бойовиками на Донбасі.

Він нагадав про завершення спільного розслідування щодо збиття MH17 у 2014 році, під час якого були отримані докази того, що саме Росія збила літак, убивши 298 осіб.

“Я не можу сказати, що Україна була випробувальним майданчиком. Весь світ  є випробувальним майданчиком для російської політики фальшивих новин”, – підкреслив президент.

“Росія напала на Україну саме тому, що нам неприйнятна навіть думка залишатися в рамках Радянського союзу чи Російської імперії. Зверніть увагу на те, що Путін вважає найбільшою трагедією двадцятого століття не Другу світову війну або Голокост, а розпад СРСР”, – додав глава держави.

Порошенко також відповів на запитання, чи буде продовжена підтримка іспанського уряду в боротьбі країни проти російських дій, як це відбувалось за попереднього кабінету.

“Без сумніву, таким є меседж, який нам передали сьогодні. Так само, як ми підтримуємо єдність Іспанії, глава [іспанського] уряду підтримує територіальну цілісність України, зокрема відмову визнати незаконну анексію Криму та захистити територіальну єдність моєї країни на Сході. Ми досягаємо дуже ефективної координації та взаєморозуміння, я дуже задоволений зустріччю з новим головою уряду”, – наголосив Порошенко.

“Ми впевнені, що Іспанія та всі інші країни Європейського Союзу і надалі підтримуватимуть нас у нашому проханні про виведення російських військ та артилерії зі східної України та звільнення заручників. Ми не можемо ігнорувати цю агресію”, – підкреслив президент.

Під час офіційного візиту Порошенко також зустрівся з королем Іспанії Феліпе VІ.

Читайте також:
Порошенко в Іспанії: молимося, щоб Українська церква отримала автокефалію до 28 липня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна