22 дні голодування Сенцова: не зломлений, зустрівся з колегою, чекає священика

 

Український режисер Олег Сенцов 23-й день голодує в російській колонії “Білий ведмідь” у Лабитнангі.

Він не зломлений, отримує розчин глюкози з вітамінами і має намір продовжувати голодування.
Про це ВВС повідомив російський режисер-документаліст Аскольд Куров, який відвідав Олега в понеділок, 4 червня.

Також до Сенцова в колонію приїздили його адвокат Дмитро Дінзе та архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент.

У розмові з ВВС Аскольд Куров – автор фільму про Сенцова “Процес” – розповів:

– …Він виглядає, можна сказати, що добре – як для тієї ситуації, в якій він опинився. Він досить бадьорий, в хорошому настрої, говорив, що зараз йому навіть легше, ніж було перші десять днів.

Чи намагаються на нього тиснути, змусити їсти?
Ні-ні, на це він не скаржився. Він сказав, що приймає підтримуючу терапію. Це раз на два дні крапельниця – півтора літри розчину глюкози, якихось вітамінів, просто для того, щоб органи функціонували нормально.

І сьогодні (4 червня) вранці його возили до лікарні за межами колонії, він проходив там обстеження. Воно, слава Богу, не виявило жодних відхилень в роботі організму. Так що стан у нього поки що нормальний.

Чи знає він про вирок українському журналісту Олегу Сущенку?
Ні, на жаль, не було можливості йому цю новину зачитати, я сам цього не знав. Олег отримує інформацію, але з великим запізненням. Він нічого не знав ні про голодування Олександра Кольченка.

Що стосується голодування Кольченка – Сенцов знає, що у Кольченка дефіцит ваги. Він сказав, що нікого не закликає приєднуватися до голодування, нікого не втягує, але солідарний з кожним, хто на це зважився. І всім дуже дякував за підтримку, за те, що його не забувають.

Те, що мене вразило, – це те, що він не зломлений. Він не вагається і не сумнівається. І це навіть лякає, тому що я розумію, що це його рішучість піти до кінця.

Він сьогодні уточнив, що він не знає точної кількості українських політв’язнів в Росії, тому він не говорить про 64 людини – або більше, або менше. І він не вимагає нічого від російської влади – не вважає це за можливе, він намагається привернути увагу до тієї проблеми, яка ніяк не вирішується.

І посил такий: він припинить голодування, коли відпустять всіх політв’язнів, – каже режисер.

Куров розповів журналістам, що Олег відмовлявся від зустрічі з архієпископом Климентом.

Однак двоюрідна сестра в’язня Наталія Каплан зрештою розставила точки над “і”.

“Підсумок. Олег все-таки погодився на зустріч з Климентом”, – написала вона у “Фейсбуці”.

У заяві Сенцова, оприлюдненій на сайті “Голос Криму“, сказано, що в нього несподівано виникла необхідність сповідатися, і він просить російських тюремників допустити до нього Климента (Куща).

Попередню заяву про відмову від зустрічі із архієпископом українець просить вважати недійсною, оскільки він “був неправильно інформований про право на побачення зі священиком”.

Очікується, що зустріч зі священиком відбудеться 5 червня.

У свою чергу адвокат Дмитро Дінзе після зустрічі з Сенцовим передав такі його слова: “Заповіт писати поки зарано. Ще поборемося”.

Читайте також:
“Перетворив себе на зброю під ЧС-2018”.
Обставини голодування Олега Сенцова

Як повідомляла “Новинарня“, 14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування в колонії “Білий ведмідь” у м. Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ РФ) з вимогою звільнити всіх 64 українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.

31 травня стало відомо, що кримчанин Олександр Кольченко, який відбуває термін у виправній колонії в російському Копейську (Челябінська область) за однією справою з Сенцовим, оголосив про початок голодування з 31 травня в знак солідарності з Олегом Сенцовим.

29 травня адвокат Сенцова повідомив, що його стан стабільний, він отримує підтримувальну терапію від ФСВП.

Громадяни України Сенцов і Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням нібито в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, Кольченка – отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр “Меморіал” вніс Сенцова і Кольченка у список політв’язнів.

У різних країнах світу 1 і 2 червня відбулася глобальна акція #SaveOlegSentsov на підтримку Сенцова.

Читайте також:
Українські митці й зірки записали десятки звернень
до “футбольного світу” з приводу Сенцова. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна