“Вони всі помруть”. МОЗ відреагував на скандальну заяву заступника міністра про онкохворих

 

У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що стурбовані активним поширенням окремих уривків виступу заступника в. о. голови МОЗ Олександра Лінчевського про доцільність лікування онкохворих українців за кордоном.

Як повідомляє УНІАН, ідеться про заяву чиновника в Рахунковій палаті України під час розгляду звіту про результати аудиту ефективності використання грошей з держбюджету.

Стенограму виступу Лінчевського (отриманий на запит голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець) навів Онкологічний портал України, окремо виділивши таку цитату:

“Щодо ефективності. Щодо нерезультативності і неекономності використання коштів.
У сухому залишку – 25 відсотків пацієнтів, власне, помирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно.
Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть. Вони всі помруть, без варіантів. І ефективність цієї програми є нуль відсотків.
Ті проблеми. Тобто ті онкологічні захворювання, котрі, власне, потребують трансплантації кісткового мозку, вони закінчуються смертю. Рано чи пізно.
Трансплантація нирки, трансплантація серця, вона не продовжує життя невизначено довго”, – заявив, серед іншого, Лінчевський.

У мережі з цього приводу одразу розгорівся скандал. При цьому думки розділилися. Одні користувачі вимагають відставки Лінчевського після таких заяв, а інші вважають, що цитата вирвана з контексту і перекручена.

false

Прес-служба МОЗ також заявила, що слова Лінчевського вирвали із загального контексту діалогу з Рахунковою палатою України.

“Заступник міністра Олександр Лінчевський просить вибачення за емоційні висловлювання, неприпустимо невдало використані при його доповіді для опису проблеми, що зачіпає занадто чутливі питання для пацієнтів, їхніх близьких та небайдужих громадян”, – йдеться у повідомленні.

У відомстві закликали ЗМІ, політиків та інших громадян України “запобігти подальшим маніпуляціям”. У МОЗ наголосили, що некоректним є і припущення щодо високого рівня смертності (25%) серед пацієнтів, яких направляли на лікування за кордон. Крім того, Міністерство охорони здоров’я назвало успішними результати роботи програми “Лікування громадян України за кордоном”.

“За останні два роки відправлено на лікування в півтора раза більше пацієнтів, ніж за попередні шість років у сукупності. Перебування пацієнтів у черзі скоротилося з року до місяців, іноді тижнів. Формується мережа перевірених і надійних світових клінік-партнерів, з якими йде системне співробітництво. Шанс на продовження життя отримують понад 75% пацієнтів”, – зазначили у МОЗ.

Водночас, додають у відомстві, вартість проведення операцій для українців за кордоном вища від таких же операцій для європейців. “Українці були змушені брати участь у цій програмі, оскільки за відсутності прогресу у розвитку власної трансплантології в Україні програма лікування за кордоном була і поки що залишається єдиним шансом пацієнтів на продовження життя”, – пояснили в МОЗ.

Крім того, у Міністерстві охорони здоров’я вважають, що подальше збільшення бюджетів програми є недоцільним, додаткові ресурси повинні бути спрямовані на розвиток національної програми: насамперед, освіту українських медиків за кордоном і пілотні проекти з трансплантації в Україні.

“Міністерство не припиняє направляти громадян України на лікування за кордон, поки трансплантологія в Україні не почала працювати”, – додали в МОЗ.

Тим часом народні депутати планують винести на обговорення питання про відставку Лінчевського.

Як зазначила в коментарях на своїй сторінці перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, “у парламенті саме такі настрої – вимога відставки”.

Геращенко також наголосила, що вважає заяви заступника міністра “неприпустимими”, адже “в першу чергу, влада повинна працювати над тим, щоб всі хворі мали шанс на життя, і давати цей шанс”.

ОНОВЛЕНО
Сам Олександр Лінчевський на брифінгу щодо висновків Рахункової палати про ефективність програми “Лікування громадян України за кордоном” також наголосив, що його слова, які образили онкохворих, були вирвані з контексту.

“У соціальних мережах, в засобах масової інформації поширюються фрагменти засідання Рахункової палати, котрі не відображають ні хід самого засідання, ні, тим більше, не відображають позицію міністерства. Мені шкода, що слова, вирвані з контексту, образили чи обурили пацієнтів, їхні родини та небайдужих громадян”, – заявив Лінчевський.

“Маніпуляції на темі лікування важкохворих пацієнтів, відверті пересмикування, власне, виривання з контексту шкодять і самим пацієнтам, і суспільству в цілому. Попри складність проблеми, попри наявні об’єктивні недоліки, міністерство продовжує працювати над програмою лікування пацієнтів за кордоном.

За час нашої каденції, за два попередні роки, лікування за кордоном отримали понад 200 пацієнтів, що є більше, ніж за усі роки існування програми сукупно”, – додав заступник міністра.

Пояснив Лінчевський і свою “скандальну” фразу про “це рак, вони всі помруть”.

“Один із закидів до міністерства з боку Рахункової палати полягав у тому, що 25% пацієнтів, котрих відправляють за кордон, потім скоро помирають, і міністерству закидалося неефективне чи неекономне витрачання коштів. Наша позиція є такою, і вона висловлювалася там, що, незалежно від біології захворювання, незалежно від тяжкості, навіть якщо запропоноване лікування може лише полегшити захворювання або продовжити життя, навіть, якщо біологічно це неможливо, треба використовувати усі шанси і кожну найменшу надію”, – наголосив заступник міністра.

“У форматі «запитання-відповіді» нам закидається, що кожен четвертий пацієнт, якого ми відправляємо за кордон, помирає, а відтак ми неекономно використовуємо державні кошти, бо вони неефективно витрачаються, бо пацієнти, котрі їдуть на трансплантацію, помирають, а відповідно, цього не треба робити, що викликає природне, скажімо, наше обурення. Ми висловлюємо позицію, що, незалежно від того, навіть якщо лікування дає шанс одному пацієнту зі 100, треба лікувати усіх 100”, – ще раз додав Лінчевський.

Повна стенограма виступу Олександра Лінчевського в Рахунковій палаті (гортайте):

02-linchevskiy-stenograma 03-linchevskiy-stenograma 04-linchevskiy-stenograma 05-linchevskiy-stenograma 06-linchevskiy-stenograma 01-linchevskiy-stenograma
<
>
Фрагмент виділено Онкологічним порталом України

 Читайте також:
Комітет ВР хоче звільнити Супрун, бо корупційна солідарність в нас найміцніша, – Фурса

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна