У СБУ заперечують, що вербували працівницю “РИА Новости”

 

Ірина Високович, кореспондентка “РИА Новости” у Литві, заявила, що Служба безпеки України намагалася її завербувати. Це нібито сталося, коли співробітниця агентства прибула до Херсона на судове засідання у справі головреда “РИА Новости Украина” Кирила Вишинського. Про це повідомляє “РИА Новости”.

Високович стверджує, що після “декількох годин бесіди, яка не була оформлена протоколом, журналістку змусили підписати папір про готовність співпрацювати з СБУ і розповідати про співробітників РИА Новости”.

“Мені сказали, що псевдонім у мене буде “Міла”, мене відпустять, а потім зв’яжуться, інакше я залишуся тут надовго. Перед тим як відпустити, мене змусили сказати на камеру, що я не маю претензій до СБУ”, — цитує видання Високович.

У Службі безпки України повідомили, що ці заяви не відповідомють дійсності, і про вербування не йшлося взагалі, передає “Громадське“.

“Жодної вербовки не було, вона приїхала в Херсон на суд з пропагандистскою метою”, — зазначила речниця СБУ Олена Гітлянська.

Вона розповіла, що Високович запросили на співбесіду за її згодою, оскільки Служба мала інформацію про те, що журналістка отримала завдання від редакції “РИА Новости” на сюжет, що дискредитуватиме Україну.

Водночас Гітлянська повідомила, що Високович офіційно не є співробітницею агентства, проте їй платили 1,5 тисячі доларів за подібне завдання. Вона також є громадянкою України.

У прес-службі СБУ наголосили, що заяви Високович стосовно вербування пов’язані з тим, що “їй не дали можливості зробити матеріали”.

“Їй винесли застереження і вона поїхала додому”, — підсумувала Гітлянська.

Читайте також:
Апеляційний суд у Херсоні залишив “негромадянина” Вишинського під арештом.
ФОТОРЕПОРТАЖ, ВІДЕО

Як повідомляла “Новинарня“, вранці 15 травня відбулося затримання Кирила Вишинського та обшуки в київському офісі “РИА Новости Украина”, який він очолює.
Кримінальне провадження відкрите за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (“державна зрада”). Вишинському оголосили про підозру.

При обшуку в нього виявили медаль за здобуття Росією Криму, паспорт громадянина РФ тощо.

Обшуки було проведено також у квартирі кореспондента РІА “Новости” в Україні Людмили Лисенко та глави представництва російської держагенції Андрія Бородіна.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко заявив, що Росія щомісяця виділяла на “РИА Новости Украина” 53 тисячі євро, які переводилися через фіктивну сербську фірму.

Херсонський міський суд 17 травня арештував Вишинського на два місяці – до 13 липня – без права внесення застави (заставу не передбачає 111-та стаття КК про державну зраду, яку йому інкримінують).

Читайте також:
Справа пропагандиста Вишинського: важливі нюанси та акценти

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна