Конституційний суд Молдови позбавив російську мову особливого статусу

 

Конституційний суд Молдови визнав застарілим Закон про функціонування мов на території Молдавської Радянської Соціалістичної республіки. Відповідне рішення було винесене на засіданні 4 червня, під час розгляду запиту депутатів Ліберальної партії про анулювання статусу “мови міжнаціонального спілкування” для російської мови. Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

Визнання закону застарілим означає, що парламенту слід прийняти новий законодавчий акт. Депутат Іон Касян сказав на засіданні в понеділок, що закон про функціонування мов від 1 вересня 1989 був прийнятий в період, коли існувала Молдавська РСР.

“Цей закон був покликаний регламентувати використання мов на території союзних республік, в даному випадку мова йде про МРСР, в складі федеративної держави, офіційною мовою якого була російська”, – нагадав він.

На думку депутата, збереження закону про функціонування мов, з тим же статусом для російської мови, необгрунтовано з урахуванням того, що Молдова вже 26 років є незалежною державою.

“Стаття 13 Конституції Молдови гласить, що в Молдові тільки одна державна мова – молдавська. Згідно з рішенням КСМ від 5 грудня 2013 року, правильна назва мови – румунська”, – додав політик.

Він також нагадав, що, згідно з переписом населення 2014 р частка етнічних росіян становить всього близько 4%, і “тому надання російській мові особливого статусу веде до дискримінації інших етносів, що проживають на території Молдови”.

У той же час КСМ відхилив запит лібералів про визнання неконституційності низки положень, згідно з якими офіційні документи перекладаються і публікуються російською мовою.

Таким чином, КСМ лише частково задовольнив запит депутатів від Ліберальної партії про визнання неконституційності закону, а також інших нормативних актів, що стосуються російської мови.

Читайте також:
У Молдові посадили 8 людей, що воювали на Донбасі за сепаратистів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна