Світ на підтримку Сенцова: вулична акція відбулася в Тель-Авіві

 

В ізраїльському Тель-Авіві у п’ятницю, 1 червня, відбулася акція на підтримку українця Олега Сенцова, який тримає голодування в російській колонії, та інших українських в’язнів у Росії.

На набережній Середземного моря зібралося кілька десятків людей з плакатами.

“Для нас важливо заявити, що по всьому світу, в тому числі в Ізраїлі, уважно стежать за злочинами Кремля, і ми будемо домагатися звільнення кожного в’язня путінського режиму”, – заявляють організатори акції.

Як передає “Радіо Свобода”, в різних країнах світу 1 і 2 червня відбуваються акції на підтримку українського режисера з Криму Олега Сенцова, який оголосив голодування в колонії “Білий ведмідь” у м. Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ РФ).

Учасники закликали лідерів країн світу зробити все можливе для звільнення всіх громадян України, які були позбавлені волі за політичними мотивами в Росії і анексованому Криму.

Демонстранти закликали лідерів країн світу підтримати їхні вимоги:

  • до Росії – звільнити Олега Сенцова і всіх людей, позбавлених волі за політичними мотивами в Росії і окупованому Криму;
  • до країн “Великої сімки” – винести на обговорення на 44 саміті G7 в Канаді, питання звільнення Олега Сенцова і всіх людей, позбавлених волі за політичними мотивами в Росії і анексованому Криму. Ініціювати окремий переговорний процес між Росією і Україною щодо їх звільненню і виступити посередниками в таких переговорах;
  • до лідерів країн світу – порушувати питання стану прав людини і політв’язнів в Росії і анексованому Криму під час усіх заходів за участю офіційних представників Росії, зокрема, під час заходів на чемпіонаті світу з футболу 2018 року;
  • до України – створити посаду спецпредставника з прав громадян України, позбавлених волі за політичними мотивами в Росії і анексованому Криму.

“Ми також звертаємося до громадянського суспільства в різних країнах світу. Нам потрібна ваша підтримка і солідарність. Напередодні одного з найбільш очікуваних в Росії спортивних змагань у всьому світі має звучати: “На чемпіонаті світу з футболу в Росії я вболіваю за політв’язнів”, – кажуть організатори.

Як повідомляла “Новинарня“, 14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх 64 українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.
31 травня стало відомо, що кримчанин Олександр Кольченко, який відбуває термін у виправній колонії в російському Копейську (Челябінська область) за однією справою з Сенцовим, оголосив про початок голодування з 31 травня в знак солідарності з Олегом Сенцовим.

Громадяни України Сенцов і Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням нібито в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, Кольченка – отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр “Меморіал” вніс Сенцова і Кольченка у список політв’язнів.

Читайте також:
Українські митці й зірки записали десятки звернень
до “футбольного світу” з приводу Сенцова. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна