Військова прокуратура закрила справу про дезертирство 51-ї бригади

 

Військова прокуратура закрила провадження проти військовослужбовців 51-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, яких обвинувачували у дезертирстві під час бойових дій на Донбасі влітку 2014 року.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив адвокат військових.

“Всі справи по бійцям 51-ї бригади (спочатку фігурувало 1700 бійців, зараз близько 500), яких звинувачували у дезертирстві та самовільному залишенні частини – ЗАКРИТІ у зв’язку з відсутністю складу злочину в діях бійців! Відомості про це 25 травня 2018 року внесені в ЄРДР”, – написав у “Фейсбуці” адвокат Василь Нагорний.

У коментарі “Новинарні” він пояснив, що це інша справа про дезертирство бригади, і вона не стосується відомих подій під Червонопартизанськом у липні 2014 року, щодо яких суди ще тривають.

“У 2014 році після виходу з Іловайського котла бригада повернулася до військової частини у Володимирі-Волинському. Керівництво частини відпустило їх додому. В цей час військова прокуратура відкрила справу про самовільне залишення частини. У 2015 році умовне покарання отримали близько 60 бійців. Вони підписали угоди про визнання вини. Згодом прокуратура пропонувала іншим підозрюваним сплачувати штрафи. Деякі справи закрили через “зміну обстановки”, – пояснив адвокат Нагорний у коментарі “Новинарні“.

У 2016-му всі справи щодо бійців об’єднали в одну, прокуратура проводила досудове розслідування, додав захисник.

Як відомо, 51 омбр дислокувалася у місті Володимир-Волинський Волинської області. Загалом в антитерористичній операції взяли участь понад 2 тисячі військових цієї бригади, здебільшого мобілізованих.
Загалом у гарячих точках зони АТО загинули понад 40 військових 51-ї бригади, з них п’ять (за іншими даними – сім) – в Іловайську та при виході з оточенння.

25 липня 2014 року 40 військовослужбовців 51-ї бригади і декілька військовослужбовців з 72 омбр з угрупування ЗСУ, що утримувало позиції біля Червонопартизанська в Луганській області, після десяти днів в оточенні під обстрілами склали зброю, ослабили порядки сил АТО і перейшли українсько-російський кордон, потрапивши у полон.
Кілька бійців з угрупування відмовилися здаватись і прорвалися до позицій ЗСУ.

Бійців бригади, що не виконали наказ і потрапили в полон, росіяни невдовзі передали на територію України.

2 серпня у Запоріжжі суд відпустив під особисті зобов’язання всіх військовослужбовців 51 омбр, яких підозрюють у дезертирстві.

22 вересня президент Петро Порошенко повідомив, що 51-шу бригаду ЗСУ буде розформовано, замість неї буде створена нова механізована бригада.

1 грудня 2014 року було створено 14 омбр з дислокацією у Володимирі-Волинському.

Суд у Володимирі-Волинському у справі про дезертирство 51 осбр під Червонопартизанськом триває. Нинішні заяви адвоката Василя Нагорного стосуються іншого провадження про дезертирство – пізнішого.

“На порядку денному залишається «запорізька справа», де судять ще 20 бійців 51-ї бригади. Дуже сподіваюсь, що і там відстоїмо честь хлопців”, – заявляє адвокат.

У коментарях на ФБ родичі військових колишньої 51 омбр масово дякують Василеві Нагорному за роботу в судах.

підготувала: Ольга Гордійчук

Читайте також:
51-ша бригада: три роки після відступу в Росію, роки судів попереду

Справа про дезертирство 51-ї бригади: Міноборони перевело стрілки на суд

У Волновасі відкрили храм пам’яті розстріляних бійців 51-ї бригади

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна