Вперше в Україні: статус інваліда війни отримала учасниця “таємної” фінської кампанії

 

Учасницю радянсько-фінського конфлікту 1939-1940 років, яка проживає в Києві, офіційно визнано особою з інвалідністю внаслідок війни. Це перший такий випадок в Україні, який став можливим завдяки законам про декомунзацію, повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам’яті.

Зараз жінці 99 років. За часів СРСР вона не могла отримати статус інваліда війни, оскільки влада намагалася не згадувати про війну у Фінляндії, в якій СРСР виступив у якості агресора.

Жінці не надавали статус і після проголошення незалежності, оскільки у законі “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” до декомунізації використовувався термін “Велика Вітчизняна війна”. Він стосувався лише 1941-1945 років, а перші два роки Другої світової війни (1939-1941) не враховувались.

“Мені майже сто років, я пережила два голоди і дві війни – перебачила я все, і навіть у такому віці пам’ятаю ці періоди мого нелегкого життя військового медика, а потім сільського лікаря, але зараз мене не хочуть чути державні службовці”, – скаржилась громадянка у зверненні до УІНП.

Саме зміна пропагандистських термінів та хронології (замість “Велика Вітчизняна війна 1941-1945” використовується термін “Друга світова війна 1939-1945”) після декомунізації врешті призвела до відповідного рішення органів соціального захисту визнати киянку інвалідом війни та оформлення посвідчення.

Читайте також:
Декомунізація в Україні фактично завершена, – В’ятрович

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна