Президент ФРН у Києві висловив надію на активізацію нормандського формату і “заспокоїв” щодо “Північного потоку-2”

 

У п’ятницю, 1 червня, заступник голови адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв вирушить у Берлін для підготовки зустрічі у “нормандському форматі” на найвищому рівні.

Про це повідомив президент Петро Порошенко сьогодні, 29 травня, на спільному брифінгу з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром, який перебуває з візитом в Україні.

Порошенко нагадав, що під час його візиту до німецького Аахена було досягнуто домовленості про спробу організувати зустріч у “нормандському форматі” якомога швидше.

Він подякував президенту ФРН за те, що той “тримає руку на пульсі щодо деескалації ситуації на Сході”.

“Я вдячний, що ми обговорили і деталі імплементації Мінських угод, в тому числі – запровадження миротворчої місії за мандатом ООН”, – сказав Порошенко.

Глава держави також повідомив, що за його дорученням міністр закордонних справ Павло Клімкін вирушив у Нью-Йорк, де о 15:00 за місцевим часом розпочнеться засідання Ради Безпеки ООН.

“Сьогодні розпочинається засідання Ради безпеки ООН, яке присвячене Україні, пан Клімкін буде там робити доповідь. Ми дякуємо і Німеччині за участь. І дуже важливо буде почути і позицію російського представника. Безумовно, ми дуже твердо розраховуємо на те, що рішення щодо миротворців має бути прийнято найближчим часом”, – зазначив Порошенко.

Він також висловив переконання, що міжнародна спільнота повинна забезпечити відповідальність Росії за збиття малайзійського “Боїнга” рейсу МН17.

За словами Порошенка, під час зустрічі вони зі Штайнмаєром приділили окрему увагу звільненню українських заручників, яких утримують на тимчасово окупованих територіях України, а також українських політв’язнів у Росії.

В свою чергу, Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив сподівання на відновлення роботи “нормандського формату” і на те, що цьому посприяють як переговори Порошенка з президентом Франції Емманюелем Макроном та канцлером ФРН Ангелою Меркель в Аахені, так і зустріч Меркель із президентом РФ Володимиром Путіним у Сочі.

Президент ФРН не став робити прогнозів щодо ефективності майбутніх зустрічей, зауваживши, що “на даний момент важливо уникнути подальшої ескалації і намагатися якомога більше робити пропозицій, висувати ідей і виконувати програму Мінських домовленостей та досягати подальшого прогресу”.

Штайнмаєр також сподівається, що розгортання місії ООН допоможе досягнути миру на Донбасі.

Франк-Вальтер Штайнмаєр став першим главою держави, якого президент України прийняв у відреставрованому Маріїнському палаці. Фото: прес-служба президента

Окрім того, президент Німеччини заявив, що Україна даремно переймається щодо втрати статусу країни-транзитера газу після побудови газогону “Північний потік-2”.

“Ви не повинні нас звинувачувати. Якщо ми говоримо про «Північний потік-2», ми говоримо також і про майбутнє і безпеку України” – сказав Штаймаєр.

Він наголосив, що Німеччина здійснює зусилля, щоб забезпечити транзит природного газу через Україну після побудови “Північного потоку-2”, і для цього відбуваються переговори не лише між Німеччиною і Україною, але і з Євросоюзом.

“Я сподіваюся що ці переговори принесуть результати в найближчому майбутньому. Найбільше занепокоєння України – що вона перестане бути транзитером газу у майбутньому… я думаю, що це безпідставне переживання” – заявив президент Німеччини.

Як відомо, з кінця 2019 року газотранспортний коридор “Північний потік-2” повинен транспортувати близько 55 млрд. кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту – у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія – стверджують, що “Північний потік-2” збільшить залежність ЄС від “Газпрому”, який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Фото: прес-служба президента

Читайте також:
Вісім країн ЄС виступили проти будівництва газопроводу “Північний потік-2” в обхід України

Держдеп США пригрозив санкціями за “Північний потік-2”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна