До суду передали справу генерала Гриняка, якого підозрюють в організації штурму Майдану

 

Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури завершив розслідування щодо одного з колишніх керівників Департаменту громадської безпеки МВС України, якого обвинувачують у злочинах під час Майдану 2013-14 років. 25 травня кримінальну справу було спрямовано до суду. Про це повідомила прес-служба ДСР. Як уточнюють “Тексти“, всі ознаки вказують на те, що йдеться про чинного генерала МВС Володимира Гриняка.

Справу розглядатиме Печерський суд столиці. Як інформацією видання, вона складається з двох основних частин. Перша стосується ймовірної організаційної ролі генерала Гриняка під час силового розгону протестуючих в урядовому кварталі вдень 18-го лютого та нічному штурмі 18-19 лютого, внаслідок яких загинули люди.

За даними джерел, слідство вважає, що він передавав незаконні накази від тодішнього голови МВС Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка міліцейським підрозділам та їх командирам, а також керівникам нижчого рівня, зокрема начальнику міліції громадської безпеки Києва Петру Федчуку.

Восени 2017 року на брифінгу ДСР були також оприлюднені дані про телефонні з’єднання керівництва Департаменту громадської безпеки( у тому числі Гриняка) з командирами підрозділів “Беркуту” та вищими міліцейськими чинами під час подій 18-19 лютого.

Друга частина обвинувачення стосується організації грошових виплат через так звану “чорну касу” силовикам (переважно, “беркутівцям”) за участь в силових діях щодо протестувальників.

Досудове розслідування щодо встановлення інших організаторів та співвиконавців злочинів, вчинених під час протестних акцій, триває.

Як писала “Новинарня“, під час Майдану-2013/14 Гриняк був заступником керівника-начальником управління Департаменту громадської безпеки МВС.

Його підозрюють в організації штурму Майдану 18 лютого. Зокрема, за даними джерел, відомо про те, що він передавав накази від міністра Захарченка та Ратушняка відповідним підрозділам та їх командирам, а також керівникам нижчого рівня, зокрема Федчуку.

Департамент громадської безпеки спеціалізується в тому числі на роботі під час протестних акцій та масових заходів.

Окрім того, Володимира Гриняка підозрюють в позабюджетних винагородах силовиків на Майдані, в утриманні так званої “чорної каси”, через яку, за даними джерел у слідстві, пройшло близько 30 млн грн протягом грудня 2013- лютого 2014.

Напередодні, 6 грудня, ця ж суддя Наталія Васильєва відмовила прокурорам у взятті під варту Гриняка та віддала його на поруки депутатам Андрію Левусу та Михайлу Бондару з “Народного фронту”.

Євромайданівець Левус, один із керівників колишньої “Самооборони Майдану”, опублікував заяву під назвою “Брат за брата”, в якій пояснює своє рішення взяти на поруки генерала. Зокрема, у ній йдеться, що “Володимир був з нами в дні Майдану, і про це є багато свідчень і свідків”. Проте подробиць нардеп не надає.
Він також позитивно характеризує генерала через його участь в АТО й розбудові Національної гвардії. “Всі докази слідства побудовані на показах харківської “беркутні”, – зазначає Левус.

Водночас, за інформацією “Текстів”, за три роки розслідувань генерал Гриняк не надав показань слідству про події на Майдані.
За кілька днів до подачі клопотання про утримання під вартою слідчі поставили перед ним питання руба про те, чи він буде давати покази, і дали кілька днів все обміркувати. По завершенню строку роздумів Гриняк так і не надав свідчень.

Самі поручителі, яким нібито “зливав інформацію” Гриняк, за три роки також не знайшли нагоди поділитись цими даними зі слідством. “Лише один з поручителів був за цей час на допиті, і цінної інформації ним надано не було”, – повідомляють джерела.

Читайте також:
Генерала Гриняка, якого підозрюють в організації штурму Майдану,
відпустили на поруки депутатів “Народного фронту”

Найбільше звільнених “ментів” під час атестації – там, де в комісіях була адекватна громадськість, – Сініцин

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна