Родичі жертв катастрофи МН17 написали листа росіянам перед ЧС-2018

 

Напередодні чемпіонату світу з футболу в Росії родичі загиблих в катастрофі рейсу МН17 на Донбасі написали відкритого листа росіянам.

Лист опублікувала російська “Новая газета“, зазначивши, що звернення з підписами родичів жертв катастрофи МН17 до редакції  надіслав Джон О’Брайен, батько 25-річного Джека О’Брайена, який загинув в небі над Донбасом 17 липня 2014 року.
Від імені сімей загиблих він попросив опублікувати їх послання громадянам РФ.

“Написати листа нас підштовхнув той факт, що чемпіонат світу з футболу пройде в Росії, а відкривати його будуть лідери, яких ми вважаємо відповідальними за загибель наших близьких”, – написав редакції О’Брайен, який втратив у катастофі сина-футболіста.

Родичі загиблих відзначають в листі, що для багатьох ЧС – довгоочікувана і радісна подія, а для більшості росіян це буде привід для великої національної гордості, проте ніхто з них не зможе стати частиною цього чемпіонату, як це могло б бути раніше.

“Деякі з нас, авторів цього листа, теж є пристрасним шанувальникам футболу, хоча хтось і ні. Однак. У всіх нас, авторів листа, є щось спільне, що надає цьому чемпіонату і місцю, де він відбудеться, зовсім інший, похмурий сенс”, – йдеться в листі.

“Наші кохані були вбиті у війні, в якій вони навіть не брали участі, у війні, до якої вони не мали ніякого відношення. Ми знаємо, що вони не єдині жертви цього протистояння. Було вбито більше 10 тисяч осіб, в більшості – мирні жителі “, – зазначають родичі жертв рейсу MH17.

Автори листа, підкреслюють, що їм відомо про довгу історію взаємовідносин між Росією і Україною, але “незалежно від передісторії і обставин, ніщо не зможе виправдати атаку на пасажирський літак і вбивство людей на борту”.

При цьому родичі жертв катастрофи не звинувачують у трагедії самих росіян, відокремлюючи простих громадян від відповідальних осіб – “тієї системи управління, яка привела до атаки на MH17”

“Ні, ми не звинувачуємо російський народ в тому, що трапилося. Ми не проти вас. Ми вважаємо, що Російська держава і її лідери несуть в кінцевому підсумку відповідальність за загибель членів наших сімей. На це вказують усі достовірні докази”, – йдеться в листі.

Автори звернення висловили впевненість в ретельності і неупередженості роботи, що проводиться Спільною слідчою групою, що складається з представників Малазії, Австралії, Бельгії, України та Нідерландів і розкритикували дезінформацію про катастрофу, що надходить із російських ЗМІ.

“MH17 був збитий українським штурмовиком”. “Боїнг атакований ракетою, випущеною по літаку президента РФ”. “Літак вже був набитий мертвими тілами і був навмисне збитий”. “Його збила ракета “Бук”, але не російського походження” … У деяких з нас виникали сумніви. Але тільки пізніше ми зрозуміли, що саме в цьому і була мета”, – відзначають вони.

“Нам боляче усвідомлювати похмуру іронію в тому, що російські лідери, які будуть вітати світ з відкритими обіймами, – це ті, хто головним чином винен у руйнуванні нашого світу. Що це ті ж самі лідери, які наполегливо прагнули приховати правду, які ухилялися від відповідальності з того самого жахливого дня в липні 2014 року”, – завершують родичі вбитих на Донбасі пасажирів рейсу MH17 звернення до росіян.

Читайте також:
Міжнародна слідча група: рейс MH17 збив “Бук” російської 53-ї бригади з Курська

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна