Букерівську премію-2018 отримала полька українського походження Ольга Токарчук

 

Польська письменниця українського походження Ольга Токарчук отримала Міжнародну Букерівську премію 2018 року.

Як повідомляє BBC Ukraine, переможців оголосили на церемонії в Лондоні у вівторок, 22 травня.

Токарчук здобула приз у розмірі 50 тисяч фунтів стерлінгів за роман “Бігуни” 2007 року (в англійському перекладі – Flights, “Польоти”).

Авторка розділить цю суму з перекладачкою її книжки англійською мовою Дженніфер Крофт.

Голова журі, британська письменниця Ліза Аппіньянезі назвала Ольгу Токарчук “письменницею чудової дотепності, уяви та літературного стилю”.

У прес-релізі на сайті Міжнародної Букерівської премії “Польоти” названі “романом з епізодами з XVII століття до сьогодення, пов’язаними темами подорожей та людської анатомії”.

Ольга Токарчук народилася у 1962 році у Сулехові (Любуське воєводство) в родині вихідців з України.
Вона письменниця, есеїстка, сценаристка, поетеса, психологиня. Авторка восьми романів та двох збірок оповідань.
Лауреат літературної премії “Ніке” 2008 року за той самий роман “Бігуни”.

Вона критикує політику чинного уряду Польщі та партії “Право та справедливість”, зокрема щодо відмови приймати біженців.

Щорічна Міжнародна Букерівська премія (Man Booker International Prize) – престижна британська літературна премія, заснована 2005 року, яку вручають за найкращий літературний твір, перекладений англійською мовою. Гроші діляться порівну між автором та перекладачем його твору, аби підкреслити важливість роботи перекладача.

До короткого переліку номінантів Букерівської премії цього року входили французька письменниця Віржіні Деспентс, кореянка Хан Ган, угорець Ласло Краснохоркай, іспанець Антоніо Муньос Моліна та Ахмед Саадаві з Іраку.

Читайте також:
5 книжок прози #підарсенал: усе, що ми любимо

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна