Каталонська криза триває: Мадрид – проти підсудних міністрів у женералітаті

 

Новий голова уряду Каталонії Кім Торра включив до складу женералітату політиків, які виступали за незалежність регіону і наразі перебувають під арештом або ж залишили країну з міркувань безпеки.

Як повідомляє іспанське видання El Pais, таке рішення суперечить позиції офіційного Мадрида.

Торра підписав відповідний указ 19 травня. Згідно з документом, до складу уряду Каталонії увійшли арештовані нині екс-міністр з питань територій Жосеп Рул та колишній кандидат на пост глави уряду Жорді Турул.
Главою міністерства культури призначили Луїса Пуча, який переховується у Брюсселі. Очільником МОЗ став Тоні Комін, який був на цій посаді за правління колишнього глави уряду Карлеса Пучдемона й зараз також перебуває у Бельгії.

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що такі призначення загрожують збереженням політичної невизначеності в регіоні й свідчать про те, що до вирішення кризи ще далеко.
За його словами, відмова від прямого правління Мадрида в Каталонії відбудеться після того, як політичну кризу в автономіії буде остаточно вирішено.

Як відомо, 14 травня каталонський парламент обрав прем’єр-міністром автономії члена коаліції “Разом за Каталонію” Кіма Торру.
Він також виступає за незалежність Каталонії від Іспанії та вважає законним главою женералітату Карлеса Пучдемона, якого переслідує Мадрид.

Сам Пучдемон раніше оголосив, що надалі не претендуватиме на посаду очільника каталонського уряду, і запропонував кандидатуру Торри.

17 травня Кім Торра склав присягу голови уряду, уникнувши при цьому згадки про короля і Конституцію Іспанії.

Присяга каталонського уряду запланована на 23 травня.

25 березня Карлеса Пучдемона затримали у Німеччині під час перетину кордону з Данією на шляху до Бельгії. Його заарештували, але надалі випустили під заставу в очікуванні рішення про екстрадицію.

Пучдемон виїхав із Барселони до Бельгії після того, як влада в Мадриді почала арешти каталонських лідерів, причетних до проголошення незалежності Каталонії 27 жовтня 2017 року. Іспанія скасувала це рішення та ввела в каталонській автономії пряме правління Мадрида.
Підставою для проголошення незалежності стали результати голосування каталонців на референдумі 1 жовтня, який був не визнаний Мадридом.

Надалі іспанський суд арештував низку членів уряду регіону. Пучдемон і ще чотири міністри втекли до Бельгії.
Після того як Мадрид видав європейський ордер на арешт відстороненого лідера регіону, Пучдемон здався поліції. Суд залишив його на волі під особисте зобов’язання й відмовився видавати Іспанії.

Уже коли Пучдемон був за кордоном, очолювана ним коаліція перемогла на перевиборах каталонського парламенту.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна