В Україні та окупованому Криму проходять меморіальні заходи до роковин депортації кримських татар

 

В окупованому РФ Сімферополі більше сотні людей зібралися на молебень (дуа) в пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року.

На акції у п’ятницю, 18 травня, присутні представники корінного народу з національними прапорами, стрічками, жалобними пам’ятними нагрудними значками, повідомляє видання “Крим. Реалії”.
У активіста Сервера Караметова– великий національний прапор із написом “Свободу кримськотатарському народу”.

Прочитавши колективну молитву біля пам’ятного знака, вони поклали до меморіального каменя квіти.

Акція проходить під наглядом російської поліції та ОМОНу. За повідомленням журналістів, до місця проведення акції прибув третій автобус з бійцями ОМОНу.

Президент Петро Порошенко в День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу заявив, що Україна “ніколи не забуде цинічного злочину радянського режиму”.

“Сьогодні весь світ згадує жахливі події 1944-го року, коли за вказівкою вождів тоталітарного режиму кримських татар, а з ними й представників інших національних меншин, примусово депортували у віддалені регіони Радянського Союзу… Ми ніколи не забудемо цинічного злочину радянського режиму, злочину проти цілого народу, проти усього людства”, – написав Порошенко у “Фейсбуці”.

Президент також висловив упевненість у тому, що “сучасні злочинці будуть покарані за окупацію Кримського півострова, і український Крим знову стане вільним”.

У Міністерстві закордонних справ України вважають події, що відбуваються в окупованому Росією Криму зараз, подібними до депортації 1944 року.

“Ми вшановуємо жертв депортації кримських татар у 1944 році. Сьогодні гібридна депортація є реальністю в окупованому Криму”, – написала у “Твіттері” речниця українського зовнішньополітичного відомства Мар’яна Беца, поширивши оригінальну графіку.

Як відомо, 18 травня 1944 року почалася депортація сталінським режимом СРСР близько 190 тисяч кримських татар. Нібито за “співпрацю з німцями” їх вивезли з історичної батьківщини в Середню Азію. Майже половина депортованих загинула в дорозі чи на місцях вигнання.
В Україні ця депортація визнана геноцидом. Цей день, 18 травня, в Україні вшановують як День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.
Крім того, після незаконної окупації Криму Росією 18 травня визначене також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

18 травня в Києві, Херсоні, Львові та інших містах України відбуваються меморіальну заходи, присвячені цьому дню. Жалобні акції пройдуть також у багатьох країнах світу, зокрема в Туреччині, Німеччині, Чехії, Польщі, США, Канаді та інших.

На Софійській площі столиці заплановані концерт-реквієм, всеукраїнський жалобний мітинг та демонстрація художнього фільму “Хайтарма”.

У храмах і київських монастирях Української православної церкви Київського патріархату о 12:00 задзвонять дзвони.

У Криму, анексованому Росією, жалобні заходи, крім офіційних, заборонені, а спроби їх проведення припиняються.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна