Янукович просив Путіна ввести російські війська в якості “миротворців”, – екс-голова ВВ МВС

 

Колишній командувач внутрішніх військ МВС України Станіслав Шуляк 17 травня був допитаний в Оболонському суді Києва у справі про державну зраду Віктора Януковича. Він наразі перебуває у Росії та не збирається повертатися в Україну, тому допис відбувся за допомогою відеозв’язку. Свідок зокрема заявив, що Янукович непричений до окупації Криму Росією навесні 2014 року, повідомляє “Укрінформ“.

Також Шуляк стверджує, що йому нічого невідомо про захоплення військових частин в Криму російськими військовослужбовцями. Він зауважив, що з Януковичем всі розмови стосувались лише обговорення можливості “миротворчої операції із застосуванням збройних сил РФ”.

Водночас суддя Дев’ятко зауважив, що в тексті звернення Януковича 2014 року містилась інформація від екс-президента про події в Криму.

“Я не маю ніякого відношення до ЗС РФ. Не знаю про їх використання. І в договорі, і в зверненні питання йшло не про Крим, а про всю країну. Миротворча операція передбачалася на території всієї України”, – пояснив свідок.

Також Шуляк стверджує, що не отримував команд стріляти по протестувальниках у 2014 році, а вирішив віддати такий наказ самостійно для вогню “у відповідь”.

“Жодних команд на застосування зброї по протестувальниках я не отримував. Я віддав наказ співробітникам “Омеги” відкривати вогонь на ураження при виявленні осіб, які ведуть вогонь по співробітниках МВС. Але оскільки місцевість була задимлена, неможливо було побачити, командир снайперського підрозділу сказав, що вести спостереження неможливо. І тому вогонь не відкривався”, – цитує його ЗМІ.

В зв’язку з проблемами налагодження відеозв’язку суд оголосив про технічну перерву.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна