ООС: двоє загиблих, “гради” під Авдіївкою, покращене тактичне положення

оновлено

Минулої доби, 16 травня, ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил ускладнилася. Вздовж всієї лінії зіткнення тривали активні бойові дії.

Російско-окупаційні війська, нехтуючи міжнародними угодами, 66 разів порушили режим припинення вогню, з них 25 разів – застосовували міномети, артилерію та реактивні системи залпового вогню БМ-21.

“Близько 21:00 противник застосував РСЗВ БМ-21 «Град» по позиціях наших військ в районі Авдіївки. Підрозділи Об’єднаних сил давали адекватну відповідь окупантам та вели активну оборону”, – йдеться у зведенні прес-центру ООС.

Під час бойових дій вчора двоє українських військових загинули, четверо отримали поранення.
Поранених оперативно евакуйовано до шпиталю, де їм надано кваліфіковану медичну допомогу, і їхньому життю нічого не загрожує, зазначили у штабі ОС.

Як інформувала “Новинарня“, один із загиблих – 41-річний Сергій Гундер з Івано-Франківщини.

На Луганському напрямку активні бойові дії тривали в районах населених пунктів Новозванівка та Троїцьке. На застосування противником снайперських пар передові підрозділи наших військ вживали ефективних контрснайперських заходів.
На Донецькому напрямку ворог активізувався в районах населених пунктів Луганське, Світлодарськ, Новолуганське, Майорськ. Постійно тривають бойові дії в районі Авдіївської промзони та населеного пункту Опитне. Під Маріуполем ворог активізувався в районах населених пунктів Водяне, Лебединське, Широкине, сказано в ранковому зведенні.

За даними розвідки, минулої доби противнику нанесено втрат – 5 окупантів знищено та 8 поранено.

При цьому в прес-центрі Об’єднаних сил непрямо заявили про “покращення тактичного положення” ЗСУ – ймовірно, на захід від Горлівки, в районі селища Чигарі.

“Сьогодні командири, сержанти та солдати, які безпосередньо виконують завдання з відновлення територіальної цілісності України, повідомлять українському суспільству про покращення тактичного положення на одному із напрямків в районі проведення операції Об’єднаних сил.
Командування Об’єднаних сил і надалі буде повідомляти українському суспільству щодо результатів проведення операції, не піддаючи загрозі військові підрозділи, що ведуть бойові дії, та не звертаючи увагу на російську пропаганду”, – сказано у повідомленні на ФБ-сторінці ООС вранці 17 травня.

У дописі згадано “фейкові новини й постановочні відеосюжети” – очевидно, ті, в яких ішлося про нібито оточений підрозділ ЗСУ в Чигарях, який зняли пропагандисти противника з явними ознаками підробки.

ОНОВЛЕНО. Як розповів на денному брифінгу речник Міноборони Дмитро Гуцуляк, на Луганському напрямку протягом 16 травня зафіксовано 25 прицільних ворожих обстрілів, на Донецькому – 41.

“Ввечері, з боку окупованого села Яковлівка Ясинуватського району, ворог вів обстріл захисників Авдіївки. Тут противник випустив десять снарядів з РСЗВ БМ-21 «Град», та випустив понад десять мін з міномету калібру 120 мм, вів вогонь зі стрілецької зброї”, – повідомив полковник Гуцуляк.

“Востаннє бойовики окупаційних адміністрацій РФ застосовували по наших оборонних позиціях РСЗВ БМ-21 «Град» 20 квітня ц.р. поблизу н.п. Лебединське. Тоді російські окупанти випустили по українських захисниках 40 реактивних снарядів”, – нагадав він.

Також минулої доби з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано використання артилерії калібру 122 мм: противник здійснив по декілька артилерійських пострілів по наших захисниках н.п. Водяне, Миколаївка та Богданівка.

“Вчора, з 5:00 ранку, та вночі, після 23:00 бойовики окупаційних адміністрацій РФ тричі відкривали вогонь по наших позиціях в районі Станиці Луганської. З окупованої гори Князя Ігоря ворог вів провокаційний обстріл по українським військовим з підствольних гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. За повідомленням української сторони СЦКК, на 22 травня в районі Станції Луганської планувалося розведення сил і засобів сторін, за умови дотримання режиму тиші на дій ділянці. Проте воно постійно відкладається через активізацію російсько-окупаційних військ”, – додав речник МОУ.

Читайте також:
“Товаріщ президент, какая пєрємога?” В мережі поширюють
фейкове відео “оточених солдат ЗСУ”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна