Держслужба й активісти домовилися утворити робочу групу для нового закону про ветеранів

 

У Єдиному державному реєстрі осіб, які мають право на пільги, станом на 1 січня 2018 року було вказано 1 005 832 людини, які є інвалідами війни, учасниками війни та учасниками бойових дій.
Як передає “Новинарня“, про це заявив під час “круглого столу” заступник голови Держслужби України у справах ветеранів війни та учасників АТО В’ячеслав Марченко.

Як зазначила співорганізаторка “круглого столу” – голова ГО “Юридична сотня” Леся Василенко, в Україні існує невизначеність щодо категорій осіб, які мають відноситися до категорії ветеранів. Крім того, є проблема з визначенням, якими категоріями осіб має опікуватися майбутнє Міністерство у справах ветеранів України.

За словами Василенко, законодавство згадує 21 категорію осіб, які є учасниками бойових дій. Окрім учасників АТО, до них належать учасники Другої світової війни, жертви політичних репресій, колишні бійці винищувальних батальйонів НКВС.
Також існує низка категорій осіб, які мають право на статус особи з інвалідністю внаслідок війни – наприклад, серед них є учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, учасники Революції Гідності, які отримали ушкодження здоров’я.
Закон також передбачає надання ветеранського статусу для ветеранів праці, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції тощо.

“Хто є ветеран? Добровольці нині не мають жодного статусу, хоча є факт захисту ними незалежності нашої держави у 2014 році. З іншого боку, згідно до закону статус ветерана мають учасники загонів НКВС, що є абсолютно неприпустимим: законодавство України не може захищати осіб, які прямо діяли проти незалежності України”, – заявила голова ГО “Доброволець” Анна Демиденко.

Учасники “круглого столу” вирішили ініціювати робочу групу для розробки нового закону про статус ветерана, з якого мають вилучені категорії осіб, що протидіяли українській державності, суверенітету і незалежності.

“Новий закон про статус ветерана має чітко визначати, хто є ветераном. Ветеран – це в першу чергу військовий. Людина, яка протягом певного часу прослужила у Збройних силах України і була звільнена. Або людина, яка хоча би один день брала участь у бойових діях”, – зазначив заступник голови ГО “Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)” Валерій Аблазов.

Українські ветерани різних воєн, присутні під час “круглого столу”, заявили, що готові взаємодіяти і працювати над тим, аби створити в Україні систему ефективного захисту з чіткими критеріями щодо визначення ветеранів.

Ветеран АТО та член проектного офісу зі створення міністерства у справах ветеранів Віталій Кузьменко підкреслив: “Потрібно перестати використовувати поняття “ветеран” до цивільних людей”.

Також він зазначив “Зараз у законі немає згадок про війська УНР, проте є згадка про війська більшовиків. Це потрібно прибрати із закону, разом з каральними батальйонами НКВС.

Представники Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО погодилися з думками учасників “круглого столу” стосовно необхідності впорядкування статистики та вирішення питання щодо добровольців.

Читайте також:
Гройсман “нарахував” в Україні майже півмільйона ветеранів Другої світової

Скільки в Україні лишається ветеранів ІІ Світової війни.
ОФІЦІЙНА СТАТИСТИКА-2017

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна