“А ви знаєте, що сьогодні особлива дата?” Україна відзначає День вишиванки

 

Сьогодні в Україні відзначають День вишиванки – свято, яке щороку припадає на третій четвер травня.

Ідея святкувати День вишиванки народилася в Чернівцях 12 років тому, у 2006-му. Відтоді свято стало не лише загальноукраїнським, а й міжнародним.

Долучитися до нього нескладно: досить прийти в українській вишитій сорочці на роботу, навчання, просто вийти на вулицю чи взяти участь в одному із запланованих на 17 травня святкових заходів.

Традиційний – уже 20-й – “Мегамарш вишиванок” у Києві пройде у вихідний, 19 травня. Від станції метро “Золоті ворота” о 11:00 вишивана колона вирушить через Софіївську та Михайлівську площі, Андріївський узвіз і Контрактову площу.

Київський метрополітен з нагоди свята безкоштовно пускає пасажирів у вишитій сорочці (щоправда, не весь день, а тільки з 8-ї до 11-ї ранку на шести станціях: “Майдан Незалежності”, “Хрещатик”, “Золоті ворота”, “Либідська”, “Університет” і”Арсенальна”).

До Всесвітнього дня вишиванки Національний академічний духовий оркестр України підготував концерт “Думи мої, думи!” Організатори закликали слухачів приходити у вишитих сорочках.

Президент України Петро Порошенко привітав співвітчизників з Днем вишиванки, заявивши, що вона залишається символом чистоти і патріотизму.

У вишиванках на роботу прийшли багато депутатів Верховної Ради на чолі з головою, Андрієм Парубієм.

Відкривши ранкове засідання, він привітав усіх українців. “Це дуже хороша об’єднуюча традиція для всіх українців всього світу. Вишиванка – це один з символів нашого українського народу”, – наголосив спікер.

Парубій також привітав християн східного обряду з Вознесінням Господнім.

“А знаєте, чим сьогоднішній день відрізняється від інших? Люди йдуть зранку вулицями й посміхаються, і майже немає похмурих і надутих облич. Ми втомилися від агресії і скучили за посмішками. Посміхайтеся. 🙂 Вишиванці личить посмішка”, – написала у “Фейсбуці” перша заступниця голови ВР Ірина Геращенко.

Читайте також:
День вишиванки в Канаді: міністри, парламентарії і Яценюк у вишитих сорочках. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна