КНДР скасувала переговори з Кореєю і грозиться відмовитися від саміту з Трампом

 

Влада КНДР скасувала заплановану на середу, 15 травня, зустріч на високому рівні з представниками Південної Кореї.

Про це повідомляє DW з посиланням на Reuters.

Причиною скасування стали спільні навчання, проведені збройними силами США і Південної Кореї.

Зустріч представників Північної і Південної Кореї мала відбутися в прикордонному селі Пханмунджом, де 27 квітня пройшов історичний саміт лідерів двох держав.

Делегації Пхеньяна і Сеула планували обговорити виконання досягнутих раніше домовленостей, зокрема про повне ядерне роззброєння на Корейському півострові.

КНДР на переговорах повинні були представляти 29 делегатів на чолі з головою Комітету з мирного возз’єднання країни Рі Сон Гвоном. Південнокорейську делегацію з п’яти представників мав очолити міністр об’єднання Чо Мен Ген.

Також КНДР заявила, що може скасувати саміт з президентом США Дональдом Трампом, запланований на 12 червня в Сінгапурі, якщо американська сторона односторонньо наполягатиме на відмові Пхеньяна від ядерної зброї.

Пхеньян звинуватив США у “безрозсудних висловлюваннях та приховуванні зловісних намірів”.

Очевидно, йдеться про заяву радника з питань національної безпеки США Джона Болтона. Він запропонував, щоб Північна Корея дотримувалася лівійської моделі ядерного роззброєння. Експерти вважають, що цю модель КНДР розглядатиме крізь призму долі лівійського керівництва.

 “Запропонувати нашій гідній державі долю Лівії або Іраку, які були зруйновані через те, що здавалися великим країнам – це жахливо зловісний крок”, – заявив заступник міністра закордонних справ КНДР Кім Ге Гван.

“В минулому ми вже висловлювали своє ставлення до Болтона, і не приховуємо нашу огиду до нього”, – додав він.

 

Попри це, Державний департамент США продовжує планувати зустріч на вищому рівні між президентом Трампом і лідером Північної Кореї Кім Чен Ином.

Про це заявила прес-секретар Держдепу Гізер Ноєрт.

“Кім Чен Ин сказав раніше, що він розуміє необхідність та користь від спільних навчань Сполучених Штатів та Республіки Корея. Ми продовжимо рухатися вперед і плануємо зустріч між президентом Трампом і Кім Чен Ином”, – сказала вона.

Нагадаємо, Північна Корея пообіцяла закрити свій ядерний полігон .

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна