У Верховній Раді відкрилася виставка про Великий терор

 

Документальну виставку “Великий терор: місця пам’яті” було відкрито 15 травня у будівлі Верховної Ради України. Експозиція розповідає про механізми політичних репресій в СРСР 1937 – 1938 років, легітимізацію вбивств, та географію поховань репресованих українців. Про це повідомила прес-служба Українського інституту національної пам’яті, що виступив співорганізатором виставки.

Особливу увагу у виставці приділено таємним ділянкам по всій Україні, на яких захоронювали жертв тоталітарного режиму. Окрім таємної спецділянки НКВД у Биківнянському лісі, місцями масових поховань жертв політичних репресій 1937 – 1938 років стали Поділля, Чернігівщина, Полтавщина, Харківщина, Донбас, Дніпропетровщина, Миколаївщина, Одещина, Крим.

“Жертв комуністичного режиму не лише вбивали, а й намагалися стерти з історії. Тому більшість з них знайшли останній спочинок у масових таємних похованнях на околицях міст по всій Україні. КГБ докладало великих зусиль, аби їх не викрили. Але правда про злочини чекістів все одно виринала на поверхню. Врешті вкінці 1980-х, коли приховувати її стало неможливим, керівництво КГБ почало відкривати цю інформацію. Відкриття правди про масові злочини чекістів стало початком кінця комуністичного режиму”, – заявив під час відкриття голова УІНП Володимир  В’ятрович.

Заступник директора архіву СБУ Анатолій Хромов додав, що його установа готується максимально допомогти жертвам комуністичних репресій та членам родин у пошукові архівних документів задля відновлення їх прав та чесного імені.

Читайте також:
У Києві презентують виставку “Блокпост пам’яті. Дарниця” та Стіну пам’яті загиблих в АТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна