США відкрили посольство в Єрусалимі. Понад 50 протестувальників вбито

оновлено

У Єрусалимі 14 травня було відкрито посольство США в Ізраїлі. Полотно з синьої тканини з таблиці з написом “Посольство США” зняли донька президента США Іванка Трамп  і міністр фінансів США Стівен Мнучін. У церемонії також взяли участь прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу і старший радник Білого дому Джаред Кушнер, передає “Радіо Свобода“.

Палестинці, які хочуть, аби їхня власна майбутня держава мала столицю в Східному Єрусалимі, обурені рішенням Трампа, який відмовився від політики попередніх адміністрацій щодо збереження посольства США в Тель-Авіві.

З ранку в секторі Газа зібралися десятки тисяч протестувальників, які рушили до кордону. Вони підпалювали покришки і жбурляли в сторону кордону каміння і запальні бомби. З ізраїльської сторони діяли снайпери. Про це повідомляє BBC.

Палестинська влада стверджує, що принаймні 52 палестинці загинули і більш ніж тисяча отримали поранення. Ізраїльська армія, в свою чергу, заявляє, що близько 35 тисяч палестинців влаштували масові безлади і намагалися зламати прикордонні огорожі, а військовослужбовці діяли у відповідності зі стандартними правилами.

Як повідомляла “Новинарня“, у 2017 році Трамп оголосив, що Сполучені Штати визнають Єрусалим в якості столиці Ізраїлю і перенесуть своє посольство з Тель-Авіва до Єрусалима.
Лідери арабських країн піддали різкій критиці рішення глави Білого дому.
Верховний представник Євросоюзу у закордонних справах Федеріка Могеріні заявила, що необхідно утриматися від будь-якого кроку, який би міг підірвати майбутню мирну угоду між палестинцями та ізраїльтянами.
Французьке міністерство закордонних справ підкреслило, що статус Єрусалима має бути визначено в результаті ізраїльсько-палестинських переговорів.

Переїзд американського посольства до Єрусалима та визнання міста столицею Ізраїлю – як номінує Єрусалим сам Ізраїль – суперечить міжнародному консенсусу. Більшість західних столиць не визнає Єрусалим столицею.
Палестинці наполягають на тому, що Східний Єрусалим, який включає в себе Старе місто, де зосереджені релігійні святині мусульман, християн і євреїв, буде столицею їхньої держави.

Читайте також:
Генасамблея ООН закликала світ не визнавати Єрусалим столицею Ізраїлю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна