Новий прем’єр Вірменії хоче поновити дипвідносини з Туреччиною

 

Новообраний прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян 9 травня заявив, що Єреван готовий встановити дипломатичні відносини з Туреччиною без попередніх умов.

Про це повідомляє видання “Новости-Армения”.

“Ви знаєте, що передумови є у Туреччині. Це нелогічно, тому що встановленню двосторонніх дипломатичних відносин заважають відносини з третьою країною”, – сказав Пашинян, маючи на увазі Азербайджан.

Він зазначив, що Єреван готовий до встановлення відносин з Анкарою, але залишається прихильним “порядку щодо міжнародного визнання геноциду, бо воно більше пов’язане із запобіганням майбутніх геноцидів, а не з вірмено-турецькими відносинами”.

Між Туреччиною і Вірменією відсутні дипломатичні відносини; кордон між країнами був закритий із 1993 року – після конфлікту в Нагірному Карабаху – частини Азербайджану, яку окупувала Вірменія. Туреччина вимагала від Вірменії не підтримувати Нагірний Карабах у цьому конфлікті.

У жовтні 2009 року глави МЗС Туреччини і Вірменії Ахмет підписали в Цюріху протоколи про встановлення дипломатичних відносин і про розвиток двосторонніх відносин. Вірменська опозиція виступила проти підписання протоколів в запропонованому вигляді, висловлюючи невдоволення, зокрема, пунктами про взаємне визнання кордонів і територіальної цілісності інших держав.
Міністерство закордонних справ Азербайджану піддало критиці Туреччину за підписання угод без врегулювання Карабахського конфлікту.
Процес ратифікації протоколів парламентами Туреччини та Вірменії був заморожений на невизначений час.
У лютому 2015 року президент Вірменії Серж Саргсян відкликав вірмено-турецькі протоколи з Національних зборів.

За різними оцінками, в результаті депортації і винищення турками вірменського населення в 1915-1918 роках загинули від 700 тис. до 1,5 млн. осіб.

Читайте також:
Лідер протестів Пашинян став прем’єр-міністром Вірменії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна