Командувач ООС розповів, як повертатиме окуповані території під контроль України

 

Відповідь на можливе розширення агресії чи застосування авіації Росією на Донбасі буде швидкою та ефективною.

Як інформує “Новинарня“, про це на брифінгу в Краматорську в середу, 2 травня, сказав командувач Операції Об’єднаних сил Сергій Наєв.

“Зрозуміло, що ми даватимемо сувору відсіч провокаціям противника. Особливо тим, що пов’язані із обстрілами мирних населених пунктів на КПВВ та лінії зіткнення”, — запевнив також Наєв на прес-конференції, яку транслювали інформаційні телеканали.

Водночас, за словами командувача ООС, військова операція – це лише один із елементів для досягнення головної мети: поновлення на всій території українського Донбасу мирного безпечного та забезпеченого життя.

“Знаю, що жителі Донбасу по обидві сторони від лінії зіткнення більш за все побоюються активізації бойових дій. Ми розуміємо це. Саме тому хочу наголосити – ми не прогнозуємо загострення бойових дій у зв’язку із початком операції“, – сказав Наєв.

Він наголосив, що операція Об’єднаних сил спрямована передусім “на встановлення миру, на ліквідацію будь-яких розділювальних ліній і штучних бар’єрів, які нині розділяють громадян України та цілі родини”.

Ми прийшли не для того, щоб роздмухувати конфлікт, а для того, щоб прискорити його завершення, – підкреслив командувач ООС.

При цьому він запевнив, що командування ООС добре усвідомлює, наскільки підступним і, водночас, передбачуваним є противник. Саме тому, за словами Наєва, значні зусилля будуть спрямовані на зміцнення позицій Збройних сил України на лінії зіткнення.

“Це означає, що буде проведено обов’язкове дообладнання та посилення оборонних споруд, створення нових укриттів для особового складу і техніки”, – пояснив він.

Також планується переглянути схеми мінно-вибухових загороджень та звільнити від вибухівки, в першу чергу, ті ділянки, які заважають або створюють небезпеку для місцевого населення.

“Громадяни України з числа мешканців Донбасу, незалежно від того, знаходяться вони в районах навколо лінії розмежування або на тимчасово окупованих територіях, мають бути впевнені – Об’єднані сили зроблять все можливе та необхідне для поновлення на цих територіях верховенства права. Це та категорія, про яку люди, які перебувають під окупацією, вже давно забули”, – сказав також Наєв.

Він наголосив, що “саме повернення верховенства права, чесного суду, поновлення діяльності справжніх правоохоронних органів, а не бандитів зі зброєю, є необхідною умовою для повернення регіону до нормального мирного життя”.

Тому сили Нацполіції та Нацгвардії будуть спрямовувати зусилля передусім на забезпечення безпеки громадян, їхніх прав і свобод, на протидію злочинності та підтримання публічної безпеки і порядку.

“Командування Об’єднаними силами забезпечить постійне інформування громадськості про таку діяльність, що забезпечить її прозорість та буде ефективним інструментом проти службових зловживань”, – додав генерал-лейтенант Наєв.

Він також розповів, що для забезпечення безпеки мирного населення будуть підвищені вимоги щодо стану військової дисципліни та правопорядку у військових частинах та підрозділах.

Водночас, діяльність СБУ буде зосереджена на недопущенні здійснення терористичних актів в районі проведення операції, виявленні терористичних груп та на інших заходах з охорони законодавства та інтересів держави.

“Співробітники Служби ьезпеки за підтримки правоохоронних органів будуть займатися питаннями правової реабілітації осіб, які були вимушені співпрацювати з окупаційною владою, але не були причетні до вбивств, насильства або інших злочинів проти людяності. Зрозуміло, що кожен з таких випадків розглядатиметься індивідуально“, – наголосив командувач ООС.

Він пояснив, що для тих громадян України, які брали участь у злочинах, вихід із ситуації полягає через суд та вирок, у відповідності до тяжкості скоєного злочину.

“Але ці люди мають усвідомлювати, що українське правосуддя – це кращий вихід для них, ніж безправ’я або навіть загибель на війні за чужими законами”, – додав Наєв.

“Усі ці заходи мають на меті створення умов для відновлення та відродження Донбасу. Великою перевагою Об’єднаних Сил є система координації дій військових та правоохоронних структур, їх співпраця з військово-цивільними адміністраціями”, – переконаний командувач ООС.

За його словами, серед пріоритетів такої спільної роботи – відновлення та розбудова зруйнованої під час бойових дій інфраструктури, зокрема – соціальних об’єктів. Йдеться, в першу чергу, про райони, які безпосередньо межують із лінією зіткнення.

Головний масив економічних та соціальних питань візьмуть на себе фазівці ВЦА. Це стосується поновлення повноцінної роботи промислових об’єктів, розвиток горизонтальних економічних зв’язків, сприяння діяльності малого та середнього бізнесу, зменшення рівня безробіття.

“Ми розраховуємо, що завдяки нашим зусиллям, завдяки зусиллям військово-цивільних адміністрацій, нам вдасться створити на території Донецької і Луганської областей соціальні та правові умови, які будуть потужним стимулом для повернення додому для тих громадян, які нині опинилися під окупацією”, – сказав Наєв.

 

Командування Об’єднаних сил виходить з того, що частину території України, де-факто, окупували російські окупаційні війська, а не лише так звані “ДНР” та “ЛНР”, які на офіційному рівні в Україні було визнано терористичними організаціями.

“Насправді, 1-й та 2-й армійські корпуси, створені у так званих ДНР та ЛНР, є, так би мовити, «класичними» російськими підрозділами, сформованими за штатами та статутами російських збройних сил. Вони підпорядковані і перебувають під контролем командування Південного військового округу Російської Федерації. Обидва корпуси входять до складу 8-ї російської армії, звідти ж отримують озброєння, боєприпаси, паливно-мастильні матеріали, грошове утримання та продовольство. Всі посади – від командира роти і вище – у цих формуваннях укомплектовані російськими офіцерами…
Тож ми маємо справу з російською агресією. Це чітко визначено у Законі України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях»”, – зазначив Наєв.

Як інформувала “Новинарня“, 18 січня Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект про деокупацію Донбасу, згідно з яким на Сході проводитиметься операція Об’єднаних сил.
20 лютого закон підписав президент, а 26 лютого він був опублікований і набув чинності.
Командувачем ООС призначений генерал Сергій Наєв.

Прес-центр штабу АТО повідомив 30 квітня, що припиняє свою діяльність.

Напередодні командувач АТО генерал Михайло Забродський видав заяву, оголосивши про завершення терміну свого перебування на цій посаді та подякувавши особовому складу сил АТО.

30 квітня президент Петро Порошенко підписав укази, згідно з якими о 14:00 почалася операція Об’єднаних сил.

Читайте також:
“Джавелінів” на озброєнні ООС немає, – Наєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна