Кабмін зробив жорсткішим отримання субсидій на ЖКГ

 

 

Кабінет Міністрів України вніс зміни до програми призначення субсидій: з наступного опалювального сезону розраховувати на субсидію не зможуть ті, хто приховує статки, має великі будинки чи квартири або має тіньову зайнятість.

Як повідомила прес-служба уряду, відтепер субсидію не призначатимуть, якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше 5 років, крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення.

Окрім того доходи від оренди майна, зокрема, від здачі в оренду квартири, необхідно буде вказувати у деклараціях про доходи – у новій графі “інші доходи”.

“Із 1 травня 2018 року діє нове правило: субсидія скасовується, якщо площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку  – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Власники такої житлової площі будуть оплачувати послуги у повному обсязі”, – зазначено у повідомленні.

Особам працездатного віку, які претендують на субсидію, але не реєструються як безробітні, оскільки працють без оформлення в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматично  рахуватимуть дохід три прожиткові мінімуми – 5286 гривень. Тим, хто є дійсно безробітним, необхідно буде стати на облік до центру зайнятості.

Також з 1 травня 2018 року соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання  і становитиме 4,5 куб. м на 1 кв.м площі, електроопалення – 30 кВт/год на 1 кв.м площі.

“При призначені субсидії на понаднормову площу житла норма може бути збільшена не більш ніж на 30%”, – йдеться у повідомленні КМУ.

Внутрішньо переміщені особи відтепер зможуть оформити субсидію без договору оренди житла – лише на підставі заяви і декларації, з вказанням складу домогосподарства.

“Заява стане приводом для обстеження матеріально-побутових умов, а сам акт про обстеження – підставою для призначення субсидії”, – пояснили в КМ.

Процедуру отримання субсидій для жителів об’єднаних територіальних громад спрощено: відтепер ОТГ мають право приймати від громадян документи для оформлення  субсидії для передачі їх органам соцзахисту населення, механізм повторює практику звернень до сільських і селищних рад.

Зазначається, що уряд проведе преміювання домогосподарств за економію ресурсів за підсумками опалювального сезону, що завершився.

“Під монетизацію підпадають зекономлені домогосподарствами 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це майже 700 гривень.  Субсидіантам необхідно до 1 вересня подати заяву у місцеве управління соцзахисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність”, – заявили у КМУ.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення. Обрати спосіб отримання коштів необхідно самостійно.

Читайте також:
Міністр соцполітики: Багато депутатів ВР мають право на субсидію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна