Півсотні конгресменів США звинуватили Україну у глорифікації “нацистських колаборантів”

 

56 американських конгресменів звернулися з листом до Державного департаменту США, висловивши занепокоєння з приводу зростання фінансованого державою антисемітизму і заперечення Голокосту в Європі, зокрема в Україні та Польщі.

Текст відповідного звернення опублікований на сайті конгресмена Ро Ханни.

Хоча звернення стосується ситуації в Україні та Польщі, більша його частина присвячена саме українській проблемі, зазначає “Європравда”.

“Ми пишемо, щоб висловити наше занепокоєння в зв’язку з недавніми повідомленнями про спотворення і заперечення Голокосту, спонсоровані державами в Європі, зокрема в Польщі і в Україні. Ці події є неприйнятними, особливо з огляду на нинішній глобальний сплеск антисемітизму”, – йдеться в заяві.

Конгресмени закликали Держдеп приєднатися до них та правозахисних організацій “в боротьбі проти антисемітизму, ксенофобії і всіх форм нетерпимості, закликавши уряди Польщі та України беззастережно відмовитися від спотворень Голокосту і вшанування нацистських колабораціоністів”.

Конгресмени відзначають, що юридичні питання й історичний контекст в Україні та Польщі відрізняються, проте події в обох країнах “викликають занепокоєння”.

Американські законодавці згадують про схвалений Польщею закон про інститут національної пам’яті, який передбачає кримінальну відповідальність за звинувачення поляків у причетності до Голокосту. У США відзначають напругу, яка зростає на тлі схвалення цього закону.

Занепокоєння у конгресменів викликав також український закон 2015 року, який нібито “прославляє нацистських колабораціоністів та впроваджує кримінальне переслідування за заперечення їхнього героїзму”.

Конгресмени заявляють, що Україна прославляє “нацистських колабораціоністів Степана Бандеру, Рамана Шухевича та Організацію українських націоналістів, а також Українську повстанську армію”.

“Ці воєнізовані формування та окремі особи в деяких випадках співпрацювали з нацистами і несли відповідальність за вбивство тисяч євреїв, 70 -100 тисяч поляків та інших етнічних меншин в період між 1941 і 1945 роками”, – стверджують американські законодавці, повторюючи історичні міфи.

Прославленням нацистських колаборантів, на думку конгресменів, є “проупівська кампанія 2017 року”, яку проводив Український інститут нацпам’яті, перейменування вулиць на честь діячів ОУН-УПА Степана Бандери та Романа Шухевича у Києві, проведення фестивалю Шухевича у Львові.

Конгресмени згадують про зростання кількості випадків антисемітизму в Україні, до яких входить осквернення меморіалів Голокосту та єврейських храмів. Як приклад наводять принесення свинячої голови зі свастикою у синагогу в Умані (як відомо, в Україні розкрили цю справу, визначивши її як зрежисовану провокацію РФ).

Конгресмени також пишуть про діяльність “неонацистського батальйону “Азов”, який, на їхню думку, повинен бути розпущеним, а не включеним до складу Нацгвардії, як це зробила українська влада.
Політики згадують про те, що “Азову” заборонено отримувати американську зброю згідно із законом про консолідовані асигнування на 2018 рік.

Читайте також:
Україна відплатила за польський газ маршем “Львів не для польських панів”,
– Варшава

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна