Вірменія: тривають вуличні протести для переобрання уряду, коаліція “схудла”

 

Парламентська фракція опозиційної вірменської партії “Елк” (9 мандатів зі 105) висунула кандидатом у прем’єр-міністри свого керівника, лідера вуличного протестного руху Нікола Пашиняна.

Цього дня, 25 квітня, він очолив чергову багатотисячну маніфестацію в Єревані з вимогами обрання тимчасового “народного” уряду та проведення дострокових виборів до парламенту, повідомляють місцеві ЗМІ.

На тлі мітингів, що тривають, партія “Дашнакцутюн” заявила, що виходить із коаліції із керівною Республіканською партією.

“Ураховуючи ситуацію, що склалася, заявляємо про припинення нашої участі у політичній коаліції”, – заявили у Вірменській революційній федерації “Дашнакцутюн”, яка має в Національних зборах 7 місць зі 105.

Партія наполягає на тому, що криза в країні не має тривати довго, і сформований новим прем’єром уряд повинен розробити програму для розрядки внутрішньополітичної напруги та підготовки й проведення позачергових парламентських виборів із гарантією демократичних умов.

Після виходу “Дашнакцутюн” із коаліції в Республіканської партії залишається самостійна більшість – 58 мандатів. Для обрання прем’єр-міністра потрібно 53 голоси.

Також “Дашнакцутюн” зберігає кілька міністерських портфелів у нинішньому вірменському уряді.

Як повідомляла “Новинарня“, 23 квітня прем’єр-міністр Вірменії Серж Саргсян на тлі багатоденних акцій протесту опозиції в Єревані подав у відставку.
Раніше Саргсян був президентом країни два терміни (з 2008 року), а 17 квітня 2018-го був обраний на посаду глави уряду в процесі конституційної реформи та переходу Вірменії до парламентської форми правління, де найбільші повноваження має прем’єр.
Опозиція виступала насамперед проти “консервації” лідера Республіканської партії Саргсяна при владі на новий термін.

Виконуювачем обов’язків прем’єр-міністра Вірменії став колишній топ-менеджер “Газпрому” Карен Карапетян, який обіймав в уряді Саргсяна посаду першого віце-прем’єра.

Попри відставку Саргсяна, протестувальники стверджують, що їхні вимоги не виконані, і продовжують вуличні акції для переобрання парламенту й уряду.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна