Рейтинг армій Global Firepower – вочевидь фейк. В Україну він приходить із РФ

 

Українська армія посіла 29-те місце у щорічному рейтингу найсильніших армій світу Global Firepower.
Українські ЗМІ масово цитують цей індекс слідом за російськими, однак дослідження, ймовірно, є фейком.

У згаданому рейтингу порівняно з 2017 роком Збройні сили України просунулися на одну позицію вгору.

Торік армія України мала 0,5664 бала (що ближчим бал є до нуля, то сильнішим вважається військо), 2018 року – 0,5383, вказано на сторінці Global Firepower.

ЗСУ нібито сильніші за чеську армію, але слабші за грецьку

Global Firepower, дочірній проект сайту Military Factory, нібито створює свій індекс на підставі масиву даних, базованих насамперед на кількісних показниках (чисельність населення, армії, масштаб озброєнь, ВВП), географічне становище (вихід до моря) тощо. Рейтинг не враховує реального бойового досвіду армій і є вкрай сумнівним з погляду об’єктивності.
Україна після 2013 року понижувалася в індексі, попри участь у війні на сході та зростання фінансування війська.

При цьому Global Firepower, за ступенем цитованості є найпопулярнішим в Україні рейтингом. Влітку минулого року це дослідження цитував сайт Міністерства оборони України.

Водночас експерти не визнають цифри від Global Firepower як надійну аналітику.

“Я би точно не став посилатися на це дослідження у своїй роботі”, – сказав у коментарі виданню “Збруч” співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

З його слів, у світі є кілька дійсно авторитетних установ, котрі намагаються стежити за трендами у розвитку армій, але і їхні дані не можуть бути досконалими. “Їхня робота дуже цінна, а передплата [на матеріали досліджень] коштує чималих грошей. А що дістається людині безкоштовно, то там і якість відповідна”, – каже Мельник.

Водночас журналіст “Збруча” Володимир Семків з’ясував, що укладачем онлайн-індексу Global Firepower є не установа, а фактично одна особа – американець Даніель Пучек, котрий захоплюється історією армій та інтернет-технологіями.

“У реєстрі прав власності США він вказаний як власник марки Military Factory (“Мілітарна фабрика”), а також Wedding Dress Creator (“Творець весільних суконь”). Пучек адмініструє сайти Global Firepower, Military Factory, а також сайт, присвячений письменниці Джейн Остін (janeausten.org) та онлайн-каталог комах (insectidentification.org)”, – пише Семків.

Крім того, він констатує, що публікація в українських ЗМІ даних рейтингу Global Firepower уже традиційно є відлунням російських публікацій з цього приводу.

“Характерно, що ці подачі відбуваються у кілька інформаційних хвиль, які завжди (завжди!) синхронні з російськими хвилями… Це дуже красномовне підтвердження, наскільки ми занурені в російський інформпростір.
Ще в березні я читав, як якісь сайти поширювали новини про рейтинг-2017, а тут уже майже місяць, як є рейтинг-2018, натомість про нього в Україні ніхто ще й не написав. Чому? правильно! Бо про це ще не написали в Руссланді!” – зазначає журналіст у соцмрежі.

Якщо говорити про власне лідерів рейтингу, то найсильнішою армією у світі, як і раніше, є американська. Росія розташувалася на другій сходинці, Китай – на третій.

При цьому Global Firepower трактує ці три армії майже як рівносильні: різниця між США і РФ – лише 0,0023 бала (це, умовно, вдванадцятеро менша різниця, ніж між ЗСУ-2018 та ЗСУ-2017, згідно з цим індексом), а між США і Китаєм – 0,0034.

При цьому відомо, що весь російський оборонний бюджет співмірний лише із сумою, на яку США збільшили свої військові витрати порівняно з попереднім роком.
Так, військовий бюджет Росії 2018 року – $46 млрд., при цьому в США він становить близько $700 млрд., у Китаї – понад $200 млрд.
Також годі й говорити про технологічний відрив американської армії від Росії і КНР.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна