Рівень готовності ЗСУ не є критерієм надання ПДЧ, – голова військового комітету НАТО

 

Голова Військового комітету НАТО Петр Павел стверджує, що оцінка рівня готовності Збройних сил України не є критерієм для надання країні Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ).
Про це він сказав в інтерв’ю УНІАН напередодні візиту в Україну Військового комітету, який пройде 18-19 квітня у Львові.

“Якщо нас як військових попросять надати військову пораду (надавати чи ні Україні ПДЧ – “Н”), то буде йтися про рівень співпраці, про рівень готовності українських сил. Це ми можемо надати навіть зараз. Ми можемо надати доповідь про стан готовності українських сил у будь-який час. Тому що нам відомо, де ми знаходимося, де є проблеми, які виклики. Це не критерії для надання ПДЧ. Тому що це – не умова. Надання ПДЧ – це політичне рішення, яке не ґрунтується на військових рекомендаціях”, – пояснив Павел.

Чеський генерал армії пояснив, що ПДЧ – це інструмент, що допомагає країні, яка бажає стати членом Альянсу, стати ним у свій час.

“Жодна з держав за останні двадцять років не була в ситуації, в якій зараз перебуває Україна. Ситуація для кожної країни – унікальна. Наприклад, коли моя країна (Чехія), Польща та Угорщина приєдналися у 1999 році, ситуація в усіх трьох країнах була порівнянною. Ми були частиною процесу “Партнерства заради миру”, ми працювали над розвитком стандартів, збільшуючи взаємосумісність, і потім ми отримали ПДЧ, як свого роду напрямок у підготовці до членства.
З Україною сьогодні у нас є значно більша співпраця, ніж це було у всіх цих трьох країн у період роботи щодо наближення до членства”, – каже Павел.

“ПДЧ – це, більш-менш, політичний інструмент, щоб позначити рівень прагнень і, свого роду, визначити період, який залишився між «сьогодні» і потенційним членством”, – деталізував генерал.

При цьому Петр Павел наголосив, що йому “складно уявити, що надання ПДЧ значно змінить рівень співпраці, який вже є між НАТО і Україною”.

“Для нас зміни, якщо вони і будуть, то будуть дуже незначними, тому що, як я сказав, рівень співпраці, її обсяг і глибина вже зараз дуже значні, і дуже складно додати щось нове. Тому будь-яке обговорення щодо надання ПДЧ буде проходити на політичному рівні. І мені це складно коментувати, тому що це буде втручанням у сферу, яка не належить до моєї компетенції”, – констатував голова ВК.

Генерал також зазначив, що “прописаних військових критеріїв для надання ПДЧ немає”.

“Надання ПДЧ має бути після того, як країна досягне певного рівня реформ. Коли я беру участь у засіданні Комісії Україна-НАТО, ми все чуємо за столом, що в плані реформ [Україні] є ще куди йти. Я вірю, що, коли рівень прогресу досягне того рівня, який буде прийнятним для політичного рішення надати ПДЧ, тоді з цього приводу буде консенсус”, – додав Павел.

За його словами, Військовий комітет надає військову оцінку на кожному засіданні Комісії Україна-НАТО.

“З того часу, як ми надаємо її на кожному засіданні Комісії Україна-НАТО, в спеціальній оцінці необхідності немає. І зараз, коли ми повернемося зі Львова, я буду писати звіт від ВК Північноатлантичній раді. Все, що ми почуємо від наших українських партнерів, ми оцінимо, запишемо у звіт, і це буде направлено на політичний рівень. Політичний рівень постійно інформований про рівень реформ. Їм не потрібно нас просити зробити специфічну оцінку”, – підкреслив генерал.

Читайте також:
Порошенко про Україну як аспіранта НАТО: наступна амбіція – ПДЧ

Орієнтир 2020: Україна погодила початок діалогу щодо заявки на ПДЧ НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна