Дуров фінансуватиме сервіси, які допомагають обійти блокування Telegram в РФ. А “Роскомнагляд” націлився на Facebook

 

У Росії адвокати просять суд скасувати рішення про негайне блокування месенджера Telegram. Юристи групи “Агора”, яка представляє інтереси месенджера, вважають, що в суді не було наведено жодного доказу, а сам вердикт містить “лише припущення”.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив один з адвокатів Tеlеgram Павло Чиков, інформує Радіо Свобода.

Доступ до популярного месенджера у Росії почали блокувати з 16 квітня. Від цього рішення постраждало також багато інтернет-сервісів, які не мають стосунку до Tеlеgram.

Зокрема, голова “Роскомнагляду” Олександр Жаров заявив про блокування частини IP-адрес компаній Google та Amazon через використання ними месенджера Telegram.

“Ми зараз і ту, й іншу компанію проінформували про те, що значна кількість IP-адрес, які перебувають у «хмарах» цих двох сервісів, підпадають під блокування на підставі рішення суду “, – сказав Жаров.

Він також заявив, що “Роскомнадзор” направляє запити в магазини додатків App Store і Google Play з вимогою видалити додаток Telegram.

Загалом уже близько 60 російських компаній звернулися по юридичну допомогу до правозахисної групи “Агора” через масове блокування “Роскомнаглядом” їхніх IP-адрес. Зараз власники постраждалих сервісів оцінюють завдані їм збитки і оцінюють можливість звернутися до суду.

Тим часом засновник Telegram Павло Дуров заявив, що особисто фінансуватиме сервіси, які допоможуть обходити застосовані на території Росії обмеження. Про це він повідомив у соціальній мережі “Вконтакте” (заблокованій в Україні).

“У рамках «Цифрового опору» – децентралізованого руху на захист цифрових свобод і прогресу – я почав виплачувати bitcoin-гранти адміністраторам Proxy і VPN. Протягом цього року буду радий пожертвувати мільйони доларів особистих коштів на ці цілі“, – написав Павло Дуров.

Також Дуров у вівтрок, 17 квітня, повідомив, що опри блокування “поки що не бачить” значного зменшення кількості користувачів у месенджері, позаяк “росіяни мають тенденцію обходити заборону за допомогою VPN та проксі-серверів”.

А за підрахунками сервису TGStat.ru, які наводить The Bell, у перший день блокування месенджера загальна кількість переглядів у 40 тисячах російськомовних каналів зросла на 30 мільйонів – завдяки збільшенню репостів та обміну аудиторією між каналами.

За словами Дурова, Росія становить близько 7% аудиторії Telegram, тож навіть за умови втрати всього російського ринку зростання в інших регіонах компенсує це за кілька місяців.

Тим часом голова “Роскомнагляду” заявив, що до кінця 2018 року його відомство проведе перевірку соціальної мережі Facebook.

В інтерв’ю російській газеті “Известия” Жаров повідомив, що якщо до того часу не будуть виконані вимоги російської влади, може постати питання про блокування й цього ресурсу.

Чиновник перерахував пункти, які компанія має викнати до кінця 2018 року. Серед них – локалізація баз даних російських громадян на території Росії, видалення забороненої інформації, а також “дотримання інших законів”.

Коментуючи виданню ситуацію навколо блокування месенджера Telegram, Жаров запевнив, що у “Роскомнагляду” “немає планів покласти весь інтернет”.

Як повідомляла “Новинарня“, 13 квітня Таганський суд Москви задовольнив позов Роскомнагляду і постановив заблокувати месенджер Telegram на території Росії.

Таким чином суд дав згоду почати блокування негайно, щоб обмежити доступ користувачів до месенджера, поки не відбудеться передача ключів шифрування ФСБ.

Раніше “Роскомнадзор” погрожував заблокувати Telegram, якщо месенджер не надасть ключі для дешифрування повідомлень користувачів.

На виконання вимог месенджеру дали 15 діб, але Telegram ключі не надав, попри те, що наприкінці 2017 року за відмову їх надати Telegram оштрафували на 800 тисяч рублів.

20 березня Верховний суд Росії відхилив позов Telegram до ФСБ, в якому представники месенджера вимагали визнати незаконним наказ передати ФСБ ключі для розшифровки повідомлень. У Telegram посилалися на Конституцію Росії, яка гарантує таємницю листування. Однак в ФСБ у відповідь заявили, що повідомлення користувачів месенджера нібито не є інформацією, яку охороняє Конституція.

Адвокат Раміль Ахметгаліев заявив після засідання, що Telegram не може виконати вимогу ФСБ, оскільки вважає своїм обов’язком зберегти таємницю листування.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна