Матіос подав до суду на Генштаб, який обмежив доступ прокурорів у ЗСУ. Там відповіли

 

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос просить суд роз’яснити правомірність дій Генштабу ЗСУ, який нібито обмежив допуск військових прокурорів на об’єкти Збройних сил України.
Про це він повідомив в ефірі телеканалу “112 Україна”.

“Я довго думав, чи знову проходити лінійку листування, яке ні до чого не приводить, і вирішив, що закон дає мені право і я вважаю, що це вірно по відношенню до тієї ситуації, яка є в державі, – я подав позов до суду, який повинен поставити крапку, – правомірні дії керівництва Генштабу чи не правомірні”, – сказав Матіос.

Як повідомляє агенція УНН, посилаючись на позов Матіоса до суду, у Генеральному штабі за дорученням начальника Генштабу – головнокомандувача Збройних сил України Віктора Муженка розроблено новий порядок допуску та роботи військових прокурорів на армійських об’єктах і у військових частинах. Цей порядок істотно обмежує можливості прокурорів у проведенні невідкладних слідчих дій і суперечить процесуальному законодавству.

“Згідно зі встановленими Генштабом правилами, військові прокурори допускаються на об’єкти ЗСУ лише для проведення слідчих (процесуальних) дій у рамках досудового розслідування кримінальних проваджень, за разовими перепустками і з дозволу вищого органу військового управління”, – сказано в позові.

Також правилами забороняється вилучати оригінали наказів і інших документів організаційно-розпорядчого характеру, а тимчасове вилучення комп’ютерної техніки та інших носіїв інформації допускається лише за наявності підтверджуючих документів, надання яких є необхідною умовою проведення експертного дослідження.

Матіос у телеефірі заявив, що за минулий рік у кримінальних провадженнях і адміністративних правопорушеннях військові прокурори взяли участь у майже 60 тисяч судових засідань.

“Нас (військових прокурорів) 600 чоловік на всю державу, вдумайтесь, 600 чоловік і майже 60 тисяч судових засідань за тими речами, які вчинили військові. Завтра, відповідно до “фантазії” того, хто прийняв це доручення, зокрема, це керівництво Генштабу, ці 60 тисяч правопорушень будуть підзвітні і не керовані ні з чийого боку”, – підкреслив головний військовий прокурор.

Натомість у Генеральному штабі заявляють, що не обмежували виконання службових обов’язків прокурорами на об’єктах ЗСУ.
Про це в ефірі каналу “112” сказав керівник управління зі зв’язків із громадськістю Генштабу ЗСУ Богдан Сеник.

“Телеграма, на яку іде посилання, була відпрацьована з урахуванням змін, внесених до законодавчих актів, які регламентують порядок діяльності органів прокуратури, не суперечить їм та не перешкоджає виконанню службових обов’язків прокурорами (на об’єктах ЗСУ)”, – зазначив Сеник.

Наразі, за його словами, заява Матіоса опрацьовується.

“Так, на адресу Генштабу ЗСУ надійшла позовна заява. На даний час зазначена позовна заява опрацьовується, вживаються заходи щодо забезпечення належного представництва інтересів посадових осіб Генерального штабу у суді”, – сказав він.

“Суд буде опрацьовувати і з’ясовувати всі документи, де іде мова щодо цих законодавчих актів. Дана телеграма – це інформування щодо порядку допуску та роботи представників військової прокуратури в органах військового управління, військових частинах та на об’єктах ЗСУ, і там зазначалось, що на даний час на законодавчому рівні урегульовано питання щодо повноважень органів прокуратури, і, відповідно, зазначені норми, які застосовуються, вказані керівні документи, законодавчі акти, які регламентують даний порядок”, – повідомив Сеник.

Як писала “Новинарня“, у лютому головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що з усіх учасників бойових дій, починаючи з 2014 року, вчинили самогубства 518 осіб, а за два місці цього року вкоротили собі віку 16 військовослужбовців Збройних сил України.
При цьому він обвинувачує Міноборони в бездіяльності та називає причиною суїциду в армії і серед ветеранів “ПТРС” (насправді – ПТСР, постравматичний стресовий розлад).
Прокурор назвав “мерзотником” начальника управління морально-психологічного забезпечення Міноборони Олега Грунтковського, який 23 лютого, коментуючи попередні заяви Матіоса, сказав: “Ці заяви високопосадовців, які не працюють безпосередньо з особовим складом, це піар і маніпуляція”.

Грунтковський різко відреагував на звинувачення військового прокурора Анатолія Матіоса у бездіяльності.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна