Президент Румунії санкціонував кримінальне розслідування щодо попередника

 

 

Президент Румунії Клаус Йоганніс у п’ятницю, 13 квітня, подав міністру юстиції заяву зі згодою на початок кримінального розслідування щодо колишніх керівників країни.

Як зазначено в повідомленні на сайті глави держави, розслідування стосується екс-президента Йона Ілієску, колишнього прем’єр-міністра Петре Романа і екс-віце-прем’єра Джелу-Войкана Войкулеску “фігурантів кримінальної справи, пов’язаної зі скоєнням злочинів проти людяності”.

Згідно з матеріалами слідства, влітку 1990 року Ілієску, Роман та Войкулеску санкціонували використання збройних сил країни для придушення масових акцій протесту шахтарів.
В результаті зіткнень між маніфестантами і військовослужбовцями чотири людини загинули, близько 1,5 тисячі протестувальників отримали травми та вогнепальні поранення.
Розслідування у цій кримінальній справі було призупинено, проте в 2015 році, за рекомендацією Європейського суду з прав людини, його відновили.

Іон Ілієску був президентом Румунії у 1990-1996 і 2000-2004 роках.

Читайте також:
У Румунії затримали колишнього гендиректора Укрспирту Лабутіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна