СБУ розповіла, як імітувала підпал польського автобуса у Львові, щоб знайти терористів

 

Зловмисники, які кинули вибуховий предмет на територію Личаківського цвинтаря біля Меморіалу орлят у Львові, планували організувати підпал автобуса з польськими номерами, але були викриті Службою безпеки України.

Як передає “Новинарня“, про це повідомив на брифінгу у п’ятницю, 13 квітня, заступник голови СБУ Віктор Кононенко, передає “Укрінформ“.

“Після встановлення виконавців злочину на Меморіалі орлят у процесі їх оперативного відпрацювання з’ясувалось, що ними готується нова провокація, а саме – підпал у Львові автобуса з польською реєстрацією”, – зазначив Кононенко.

Відтак СБУ встановила оперативний контакт із виконавцем запланованого злочину, в подальшому його було залучено до співпраці зі слідством.

“Він повідомив, що на замовлення вказаних осіб 23 березня поточного року вже здійснив підпал одного автобуса з польською реєстрацією у Львові, але ця подія не набула розголосу, тож не була зарахована російськими кураторами. А тому вони дали вказівку провести повторну акцію з обов’язковою відеофіксацією підпалу автобуса”, – зазначив Віктор Кононенко.

За його словами, для документування повного циклу протиправної діяльності  – від замовників до виконавця – 1 квітня Служба здійснила контроль за вчиненням злочину: “З використанням піротехнічних засобів імітовано загоряння автобуса та розклеювання поблизу червоно-чорних наліпок, які замовники видали виконавцю в Києві.

Звіт за виконання завдання за допомогою месенджерів направлено замовнику, чим ми завершили цикл документування протиправної діяльності”.

Кононенко розповів, що після звіту виконавця двох замовників – мешканця Києва та мешканця Львова – було затримано в Києві у рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 1 статті 258 ККУ (“терористичний акт”).

За місцем проживання підозрюваних під час проведення обшуків було знайдено та вилучено незареєстровану травматичну зброю, наліпки, ідентичні тим, які були розклеєні у Львові, мобільні термінали, а також речовини наркотичного походження.

Обом затриманим повідомили про підозру у скоєнні злочину, 3 квітня їм було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

“Цей злочин – чергова провокація, інспірована на залякування передусім іноземних громадян та провокування ускладнень відносин між Україною та Польщею. Я не можу розкривати всі деталі справи, але можу повідомити, що фінансування терактів здійснювалось оточенням екс-президента-втікача під кураторством російських спецслужб”, – розповів заступник голови СБУ.

Кононенко додав, що у викритті двох зловмисників допомогла єдина зачіпка – автомобіль, який зловмисники придбали спеціально для проведення провокації біля Меморіалу орлят у Львові. Слідчі та оперативні працівники відшукали автомобіль, переглянувши камери зовнішнього спостереження, внаслідок чого СБУ і отримала відомості про підготовку нової провокації.

“Зловмисники сподівались, що, купуючи автомобіль, без юридичного оформлення, вони захистять себе від ідентифікації. Слідчим і оперативним працівникам довелося провести велику і кропітку роботу, переглянути велику кількість камер зовнішнього спостереження для того, щоб відтворити маршрут і місця перебування зловмисників”, – зауважив Віктор Кононенко.

Читайте також:
Затримані провокатори збиралися на гроші Росії буянити біля консульства Польщі,
– СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна