Військова прокуратура на Черкащині затримала строковика – “дилера” амфетаміну у військовій частині

 

Військова прокуратура спільно з Нацполіцією та СБУ викрила та припинила збут у військовій частині ЗСУ на Черкащині психоактивної речовини амфетамін.
Як передає “Новинарня“, про це повідомила прес-служба військової прокуратури Центрального регіону.

У відомстві класифікували амфетамін як “особливо небезпечну наркотичну речовину”.

“Викриття проводилось військовою прокуратурою Черкаського гарнізону Центрального регіону України спільно зі слідчими слідчого управління ГУ Національної поліції в Черкаській області за оперативного супроводу працівників військової контррозвідки та Управління СБ України в Черкаській області”, – зазначено в повідомленні 10 квітня.

Факти збуту амфетаміну військовослужбовцем строкової служби серед своїх співслужбовців було задокументовано під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 307 Кримінального кодексу України.

“Слідством також встановлено, що вказаний військовослужбовець налагодив регулярні поставки «амфетаміну» до військової частини, в якій проходив службу, де протягом січня-квітня 2018 року збував військовослужбовцям наркотичну речовину за ціною 300 грн. за одну дозу”, – повідомляє прокуратура.

Затриманому військовослужбовцю повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 307 КК України. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Проводяться слідчі дії для встановлення інших учасників “злочинної схеми”.

У прокуратурі нагадали, що ч. 1 ст. 307 КК України – “викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства”, – караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

 

Амфетамін (фенамін) — психоактивна речовина, стимулятор центральної нервової системи, є аналогом гормонів адреналіну та норадреналіну.
При правильному дозуванні амфетамін, посилюючи процеси збудження у центральній нервовій системі, зменшує відчуття втоми, надає загальний збудливий вплив, що виражається в поліпшенні настрою, відчутті припливу сил, бадьорості, підвищення працездатності, зменшення потреби у сні.

Амфетаміни у правильному дозуванні входять до аптечки спецпідрозділів армії США.

Амфетамін має серйозні побічні ефекти у вигляді психологічного звикання та неспокійної поведінки, а тому зараз застосовується дуже обмежено. Закінчує дію раптово – через 6-8 годин – і спричиняє сильну знемогу.

Зловживання амфетаміном серед підлітків, що почалося в 1950-х роках у Японії, США і Західній Європі, стало початком “епідемії підліткових наркоманій”.
У 70-х роках зловживання амфетаміном серед підлітків у західних країнах пішло на спад.

За класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я амфетаміни відносяться до наркотиків.

Читайте також:
НП: українських експедиторів, яким у Росії підкидають наркотики,
надалі шантажем вербують в “Д/ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна