Меркель прийняла Порошенка: стримано про миротворців для Донбасу і Nord Stream

 

Переобрана на посаді федерального канцлера Німеччини Ангела Меркель висловила жаль з приводу того, що на Донбасі досі не запанував сталий мир.

Про це вона заявила у вівторок, 10 квітня, на прес-конференції в Берліні з президентом України Петром Порошенком після їхніх переговорів.

Меркель повідомила, що обговорила з Порошенком мінський процес.

“На жаль, досі немає сталого миру. Але ми обговорили досягнення, які вже вдалося реалізувати. Розуміємо, що потрібно далі співпрацювати заради становлення сталого миру”, – зазначила глава уряду ФРН.

Вона зазначила, що обговорила реалізацію мінських угод з президентом РФ Володимиром Путіним (ідеться про телефонні переговори 9 квітня), та запевнила, що Німеччина разом із Францією працюватиме для розв’язання конфлікту на Донбасі.

За словами Меркель, лідери України, Німеччини та Франції проведуть переговори в німецькому Аахені у травні (про президента Росії вона в цьому контексті не згадала).

Імовірно, зустріч пройде на полях церемонії вручення престижної міжнародної премії імені Карла Великого — засновника Франкської імперії.

Основною темою переговорів має стати можливе розміщення миротворчих сил ООН на сході України.
Наразі Меркель визнала, що з цього питання немає згоди РФ.

Також у Берліні Петро Порошенко та Ангела Меркель обговорили питання проекту “Північний потік-2”.

“Звичайно, я дуже уважно заслухала українські застереження, і це правильно. Я вчора під час телефонної розмови з російським президентом наголосила, що не може такого бути, що через «Північний потік-2» Україна практично не буде мати жодного значення як транзитна країна природного газу”, – підкреслила на прес-конференції федеральний канцлер.

Меркель зазначила, що транспортування російського газу має стратегічне значення для України.

“Треба розділяти два питання. Одна справа, коли йде мова про російський природний газ, який проходить через Балтійське море, чи через Україну. Залежність залишається від російського газу. Але для України це має стратегічне значення”, – сказала Ангела Меркель.

Вона наголосила, що потрібно враховувати застереження України і знайти компромісне рішення, враховуючи політичний фактор російського газопроводу в обхід України.

“І ми й надалі будемо залишатися в контакті. І ми будемо обмінюватися думками”, – сказала глава уряду ФРН, який наприкінці березня дав дозвіл на будівництво газогону з РФ по дну Балтійського моря.

На прес-конференції в Берліні Петро Порошенко наголосив, що Російська Федерація залучена до хімічної атаки у Сирії та бере участь в агресії проти України, але постійно заперечує це.
“Це триває вже чотири роки. І називається це «их там нет”, – сказав Порошенко.

“Гасло «их там нет» більше не проходить ніде в світі”, – підкреслив президент, наголосивши на важливості негайного виведення російських військ з окупованої української території та імплементації Мінських угод, включаючи і підтримку миротворчої операції на Донбасі.

Крім іншого, Україна та Німеччина домовилися про проведення спільного бізнес-форуму, який сприятиме розширенню економічної співпраці, повідомили Порошенко і Меркель.

Петро Порошенко відзначив зростання товарообігу між двома країнами – “більш ніж на 20%”.

Німеччина залишається одним із впевнених лідерів в інвестуванні в Україну, додав президент України.

У рамках візиту до Берліна Петро Порошенко також зустрівся з президентом ФРН – екс-главою МЗС країни Франком-Вальтером Штайнмаєром, обговоривши зокрема розвиток ситуації на Донбасі.

Президент Німеччини висловив підтримку міжнародним зусиллям з пошуку мирного врегулювання на Донбасі, передусім у контексті важливості розгортання міжнародної місії ООН, повідомляє прес-служба Банкової.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.