Рада почала реформуватися за принципом д’Ондта

 

Верховна Рада взялася до реформування роботи парламенту, прийнявши за основу проект змін до деяких законів України щодо розподілу посад у комітетах ВР “за принципом д’Ондта”.

Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні в четвер, 5 квітня, проект №7550 у першому читанні підтримав 241 народний депутат.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив: “Цей документ передбачає механізм розподілу у комітетах з початку функціонування Верховної Ради України за формулою д’Ондта, яка передбачає справедливий розподіл голів комітетів поміж усіма політичними фракціями, які формують структуру Верховної Ради… Усе відбувається в послідовності і черговості – від більшої до меншої фракції – обираються голови комітетів, залежно від розміру фракції, але в повній послідовності”.

Спікер розповів, що цей метод розподілу комітетів застосовується у багатьох європейських парламентах – у Австрії, Бельгії, Іспанії, Португалії, Данії, Хорватії, Польщі, Словенії, Чехії, Угорщині, Нідерландах, Румунії, Болгарії та у Європарламенті.

Законопроектом пропонується змінити порядок розподілу посад голів комітетів, перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів Верховної Ради України.

За принципом д’Ондта зазначені посади розподіляються між депутатськими фракціями послідовно, одна за іншою. Чергову у зазначеній послідовності посаду отримує та депутатська фракція, яка має найбільшу квоту (визначену з точністю до сотих), що обчислюється за формулою К = Ф : (П+1), де Ф – загальна кількість членів депутатської фракції, а П – кількість посад, отриманих депутатською фракцією до даного кроку.
Після кожної отриманої посади квота депутатської фракції перераховується з урахуванням нової кількості отриманих посад.

Також цього дня прийнято за основу проект Закону “Про внесення змін до законів України “Про комітети Верховної Ради України” та “Про центральні органи виконавчої влади” щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств”.

Законопроектом №6256 пропонується у Раді наступного – дев’ятого – скликання, склад якої буде сформовано на виборах, проведених за пропорційною системою, створити не більше 20 комітетів. При цьому предмети відання комітетів мають співвідноситися із сферами діяльності міністерств.

Читайте також:
Парламент схвалив за основу законопроект “Про нацбезпеку”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна