Помер екс-заручник РФ Юрій Солошенко. Злітаючи над проклятою Москвою, він кричав: “Прощай, немытая Россия!”

 

На 76-му році життя помер українець Юрій Солошенко, який протягом майже двох років перебував в ув’язненні в Росії за фальшивим обвинуваченням у шпигунстві.

Про смерть колишнього заручника РФ повідомили вранці 4 квітня перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко та Геннадій Афанасьєв, якого було звільнено разом із Солошенком.

До 2010 року Юрій Данилович Солошенко очолював полтавський оборонний завод “Знамя”.
6 травня йому виповнилося б 76 років (народився 6 травня 1942-го).

Влада Росії арештувала його 5 серпня 2014 року. У жовтні 2015-го Солошенко був засуджений Московським міським судом до шести років позбавлення волі в колонії суворого режиму в Росії. Федеральна служба безпеки РФ заявляла, що “шпигунство” засудженого Юрія Солошенка полягало в тому, що він діяв від імені двох українських підприємств, щоб купити запчастини до комплексів протиповітряної оборони України – як стверджувала російська спецслужба, незаконно.

Росія звільнила Солошенка та Афанасьєва 14 червня 2016 року. Їх обміняли на одеських сепаратистів – організаторів та учасників так званої “народної ради Бессарабії” Олену Гліщинську і Віталія Діденка.

Звільнення Юрія Даниловича прискорив той факт, що він хворів на рак.

“Він був дуже світла і прекрасна людина. Москва віддала нам його два роки тому тільки тому, що в Юрія Даниловича був рак… Він боровся весь цей час, йому допомагали родина й добрі люди”, – пише у “Фейсбуці” Ірина Геращенко, яка брала участь у його звільненні.

“Щаслива, що вдалося в червні 2016 його витягти, і він був цей час в колі родини. Ми зідзвонювалися час від часу, і він надсилав мені СМС на підтримку в різні важкі часи, під час якихось парламентських баталій. Два дні тому говорили про пана Юрія з президентом і Святом Цеголком (речник президента Петра Порошенка – “Н”), що він дуже світла людина. Вічная пам’ять, дорогий Юрію Даниловичу… Ви завжди раділи щиро, коли нам вдавалося ще когось витягти, раділи, як за рідних. Ви знали ціну свободи й шанували Україну. Дякую Вам за позицію”, – додала Ірина Геращенко.

У свою чергу Геннадій Афанасьєв зазначив, що Юрій Данилович пройшов полон гідно.

“Через отримані травми та хвороби нас тоді звільнили, але все це не пройшло повз…
Старий бився до останнього подиху, залишаючись справжнім українцем – гордим, сором’язливим, ввічливим й незламним.
Ніколи не забуду, як злітаючи над проклятою Москвою, він кричав: “Прощай, немытая Россия”, – згадує кримчанин.

Президент Петро Порошенко у “Твіттері” зазначив: “Пішов з життя Юрій Данилович Солошенко – надзвичайно світла, сильна духом людина. Він боровся за життя до останнього. Майже два роки тому нам вдалося повернути його з російської тюрми до України. На жаль, побороти тяжку хворобу Юрій Данилович не зміг… Вічна пам’ять”.

Читайте також:
Як Солошенко й Афанасьєв поверталися в Україну.
Подробиці від Геращенко. ФОТО

Депутати просять Порошенка надати житло Солошенку й Афанасьєву

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна