Через пожежу в Кемерові подав у відставку губернатор Тулєєв, який правив понад 20 років

 

Губернатор Кемеровської області РФ Аман Тулєєв відправлений у відставку – президент Росії Володимир Путін прийняв його заяву про звільнення за власним бажанням.
Про це йдеться в повідомленні на сайті Кремля 1 квітня.

Етнічний казах, 73-річний Амангельди Тулєєв залишає посаду керівника області, яку він очолював у 1990-1993 роках (як голова облради) та незмінно з 1997 року (як губернатор).
Причиною його відставки стала пожежа 25 березня в торгово-розважальному центрі “Зимова вишня” в Кемерові, де загинули 64 людини, в тому числі 41 дитина.

До відставки Тулєєва схоляли протягом тижня.

Раніше Тулєєв у відеозверненні до жителів Кузбасу, розповів, що вважає своє рішення залишити посаду губернатора “правильним, усвідомленим, єдино вірним”. “Тому що з таким важким вантажем на посаді губернатора, ну не можна, морально не можна”, – сказав він.

Він сказав, що “зробив усе, що міг”, і висловив співчуття рідним загиблих під час пожежі.

До проведення виборів 9 вересня тимчасово виконуючим обов’язки губернатора регіону призначений заступник Тулєєва Сергій Цивільов – це чоловік, який зустрічався з учасниками мітингу, що вимагали відставки місцевої влади, та звинувачував родичів загиблих у бажанні “попіаритися на горі”.
Пізніше Цивільов став на коліна перед учасниками мітингу, просячи пробачення за пожежу.

У справі про пожежу у ТРЦ затримали п’ятьох осіб.

Аман Тулєєв – колишній начальник Кемеровської залізниці. У 1991 році балотувався на перших виборах президента Росії і набрав 7% голосів виборців, посівши 4-те місце (після Єльцина, Рижкова, Жириновського).
До останнього часу – член бюро вищої ради партії “Єдина Росія”.
Перебував на посаді губернатора більше 20 років, за цим показником серед губернаторів посідав друге місце в РФ після Євгена Савченка, який керує Білгородщиною з 1993 року.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна