Євросоюз просувається до створення “військового Шенгену”, – ЗМІ

 

Усунення будь-яких бар’єрів для пересування солдат та військової техніки в межах Євросоюзу є одним із ключових пунктів співпраці між ЄС та НАТО. Про це пише польська Gazeta Wyborcza, коментуючи плани створення т.зв. “військового Шенгену”.

Зазначається, що Єврокомісія прагне, аби до середини 2018 року члени Євросоюзу чітко окреслили вимоги до “військової мобільності” на своїй території.
Відтак у 2019 році буде складено список інфраструктурних проектів, які фізично сприятимуть вільному пересуванню військ.
Зокрема, ЄС готовий буде профінансувати перебудову мостів та доріг, аби ними могли пересуватися танки та інша важка техніка.

За висновком газети, побудова “військового Шенгену” ламає багаторічне табу, яке тримало ЄС осторонь від військових питань.
Це результат відчуття загрози з боку Росії, тиску США щодо збільшення оборонних інвестицій ЄС та викликів безпеки, які породжені нестабільністю в країнах Африки.

По закінченню “холодної війни” європейські країни відмовилися від прикордонного контролю руху товарів, послуг, капіталу та робочої сили на спільному ринку, але занедбали питання, пов’язані з переміщенням армій в рамках військових навчань та, за найгіршого розвитку подій – на випадок війни, пише газета. Фактично, військова техніка та зброя перебувають поза засадами спільного ринку.

Але найбільшою проблемою залишається транспортна інфраструктура. “Зараз нашою метою є більш ефективне використання союзної транспортної інфраструктури з подвійною метою – цивільною, але більше беручи до уваги потреби військових”, – заявила єврокомісар з питань транспорту Віолета Бульц.

За словами газети, єврокомісар намагалася уникнути популярного останнім часом терміну “військовий Шенген”. Причиною, скоріш за все, є те, що реформа має охопити усі країни ЄС, частина з яких не належить до “цивільного” шенгенського простору.

Як інформувала “Новинарня“, 28 березня ЄС представив План підвищення військової мобільності.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна